Početna Događanja Igrači KUD Mladost iz Pariza nastupali u Crnoj Gori

Igrači KUD Mladost iz Pariza nastupali u Crnoj Gori

Članovi KUD Mladost iz Pariza ove godine obeležavaju 45 godina postojanja. Cela godina je u znaku ovog jubileja. Mladost je najstarije aktivno srpsko kulturno-umetničko društvo u Francuskoj osnovano na Đurđevdan 1979. godine. Danas ovo društvo ima dečji, omladinski, prvi ansambl i rekreativni ansambli, sa oko 70 igrača. Društvo poseduje četrdeset koreografija i isto toliko nošnji.


Foto: Ž. Ivović
Praksa je postala da godininima članovi ovoga društva imaju turneju. Tako je bilo i ovoga proleća, kada su igrači izvođačkog ansambla sa predsednikom kluba Željkom Ivovićem posetili Crnu Goru. Zajedno sa drugarima KUD Sloga iz Đenovića, sa kojima postoji višedecenijska saradnja i druženje odigran je koncert. Mladi iz Pariza pred crnogorskom publikom predstavili su se igrama Rumenka, Svadbarskim, Igrama iz Kosovskog pomoravlja in a kraju Igrama iz Kobisnice. Na svaki njihov nastup publika je reagovala burnim aplauzom, što je za mlade igrače samo ohrabrilo da nastave da idu dosadašnjim putem i da dalje sa velikim entuzijazmom čuvaju u neguju srpsku tradiciju.

Nakon koncerta usledilo je druženje do kasnu u noć sa svojim drugarima. Potom su mladi iz Pariza uživali u Herceg Novom, Perastu, ostrvu Gospa od Škripjela, pa su posetili Tivat, porto Montenegro kao i prelepi porto Novi. Obišli su i Herceg Novi, posetili kuću Ive Andrića, muzej Mirka Komnenovica i galeriju Josip Bepo Benkovic. Ukratko pored nastupa uživali su u lepotama ovoga kraja.

Godinama su igrači ovog društva oduševljavali mnogu publiku na nastupima širom Evrope, kao i Amerike (San Dijego, Čikago, Majami) i sa velikim žarom tako rade i danas. Spremaju se za centralnu proslavu koja će biti održana uz koncert Danice Crnogorčević 8. juna u pozorištu Theatre du Blanc Mesnil u Parizu od 19. časova. Obeležavajući svoju slavu Đurđevdan, igrači Mladosti su poželili da još dugo slave slave u zdravlju, sreći, druženju i igri (a i turnejama i putovanjima)

Izvor: Rasejanje.info