Početna Događanja Veče prepuno emocija: Marko Milošević prvi put u Beču

Veče prepuno emocija: Marko Milošević prvi put u Beču

Dve večeri zaredom, proteklog vikenda 25. i 26. maja 2024. u bečkom baru Kotor, poznati pesnik Marko Milošević predstavio je bečkoj publici svoje bogato stvaralaštvo. Program za koji se tražila karta više obilovao je emocijama prisutnih gostiju, ali i samog izvođača, koji je svoj poetsko-muzički performans u poslednjih nekoliko godina doveo do savršenstva.

Nastup su organizovale koordinatorke Kluba mladih umetnika Prosvjete, Vesna Špirić i Anja Rudić, u saradnji sa vlasnikom bara Kotor, Alijom Čalakovićem. Organizatori su ponosni na saradnju sa pesnikom, koji je, na radost brojne bečke publike, prvi put nastupio u Beču.

 „Svaka pesma ima svoju priču. Napišem je u trenutku i posle pet minuta više se ne sećam nijednog stiha koji sam napisao, jer pesme ne pišem ja, nego one dolaze same. Te pesme nisu moje, već je to dar od Boga”, ovim rečima je Marko započeo svoj emotivni performans.


Foto: Klub mladih umetnika Beč

Poeta je tokom dva nastupa podelio razne anegdote o svom stvaralaštvu, ali i priče iz intimnog života, kao što je njegova borba sa anksioznošću. Posebno snažnu reakciju publike izazvala je pesma „Kaput”, koju je Milošević posvetio svom preminulom bratu. U muzičkom delu programa, mogle su se čuti pesme Tome Zdravkovića, Džeja i drugih poznatih domaćih izvođača.

Za muzičku pratnju bili su zaduženi Slaven Dobrokes i Katarina Novčić. Kao po običaju, sav prihod od knjiga prodatih tokom nastupa, Milošević će uplatiti u humanitarne svrhe.

Tokom prvog talasa korone, Milošević je napisao pesmu „Sad znaš” koju je govorio glumac Tarik Filipović, nakon čega je ona doživela ogroman uspeh u regionu. Ubrzo su i druga velika imena domaćeg glumišta počela da na društvenim mrežama objavljuju svoje izvedbe Miloševićevih dela, pa je on tako za kratko vreme našao put do srca brojnih ljubitelja poezije. Tokom 2020. godine objavio je prvu zbirku pesama „Kroz život dušom”. Potom su usledile još tri zbirke: „Pobeda sebe”, „Zahvalan” i „Kaput”. Knjige su objavljene pod zajedničkim naslovom „Poezija života” koje je promovisao na svojim pesničkim večerima u Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Tivtu, Nikšiću, Banjaluci i drugim gradovima regiona, uglavnom u društvu poznatih glumaca i muzičara.

Marko Milošević je najavio svoj ponovni dolazak u Beč u oktobru 2024. u istoj organizaciji, istaknuto je u Klubu mladih umetnika Prosvjete u Beču.