Početna Događanja U francuskom Lionu obeležena parohijska slava

U francuskom Lionu obeležena parohijska slava

Proteklog vikenda Srbi u Lionu obeležili su svoje zaštitnike slovenske prosvetitelje i ravnoapostolne braću Kirila i Metodija. Služio je otac Goran Ilić Benke uz sasluženje protojereja Vasila Prica iz ukrajinske pravoslavne zajednice u Lionu i jereja Dragoljub Bogosavljević, paroha srpske pravoslavne parohije Svetog Justina Ćelijskog u gornjosavojskom mestu Ajz, sa vernicima svojih parohija koji su došli da zajedno uveličaju parohijsku slavu.


Foto: CO Lion

U besedi otac Goran Ilić Benke se osvrnuo na Svetitelje Kirila i Metodija, podvukavši s jedne strane njihovu istrajnost u borbi za širenjem radosne vesti o Hristu među slovenskim narodima, a s druge strane bratsku vezu kako po telu, tako još više po duhu života po Jevanđelju koja je dvojicu Svetitelja vezivala u ujedinjavala u njihovoj propovedi o Hristu i borbi za istinu. Kako je istakao otac Goran, u ovim dvema tačkama Sveta braća treba da budu uzor i duhovno nadahnuće: „da smo svesni naše duhovne pripadnosti velikoj porodici pravoslavnih hrišćanskih naroda te da zagrevamo naše srce bratskom ljubavlju za sve pravoslavne hrišćane, i da se s druge strane trudimo da životom i delima širimo pravoslavlje svima koji su žedni reči o Hristu”.

Domaćin ove slave bio je Danilo Tomašević sa suprugom Vesnom i ćerkama Emilijom i Kalinom čija su slavska obeležja osveštana i slavski kolač prerezan. Kum naredne slave je Bojan Stojanović.

„Oci Dragoljub i Vasil su se zahvalili vernom narodu na pozivu na slavu i iskazali svoju radost zbog bratskog služenja i učestvovanja u prazniku. Produžetak duhovnog slavlja, sledio je za trpezom, koju su domaćini bogato prepunili te je svako imao i gde da sedne i čime da se potkrepi a sve u radosnom bratskom prazničnom raspoloženju. Uz dobro vino, bilo je i dobre pesme. Poslužilo nas je i lepo vreme, te su naše sestre u porti hrama povele srpsko kolo u koje se uključio i poneki hrabri srpski brat. Bilo je to slavlje i za dušu, i za srce i za sva čula”, slikovito je preneo neke od utisaka otac Goran Ilić Benke.