Početna Događanja Projekat Umrežena Srbija održan treći put sa đacima iz Bradarca i Busolenga

Projekat Umrežena Srbija održan treći put sa đacima iz Bradarca i Busolenga

Treći onlajn susret između učenika OŠ Sveti vladika Nikolaj iz Bradarca, Srbija, i Srpske dopunske škole u Busolengu, Italija, održan je pred kraj ove školske godine, pa je stoga logično da je tema susreta i druženje bila „Idemo na odmor!”.

„Učenici i nastavnica iz Italije su se javili iz svoje učionice u Busolengu, dok su učenici iz Srbije ovoga puta ostali kod svojih kuća u selima ravnice Stiga i preko svojih uređaja pristupili susretu. Na početku susreta, nakon što smo se uverili da nema nikakvih tehničkih poteškoća, usledio je kratki razgovor i pozdrav od strane nastavnica. Ukratko su predstavljeni tema i tok susreta. Druženje je ovoga puta zamišljeno da kroz razgovor i zanimljive video zapise i onlajn igrice, učenici bolje upoznaju turističke znamenitosti i prirodne lepote Srbije i Italije”, istakle su nastavnice Magdalena Donevski i Milena Janković

Prvi video je prikazivao deset najposećenijih turističkih atrakcija u Italiji. Tu su učenici mogli da vide različite znamenitosti koje se nalaze u čuvenim italijanskim gradovima, poput Rima, Venecije, Firence, Milana, Pize… Učenicima iz Srbije su neki od lokaliteta već bili poznati jer su o njima učili u školi, dok su učenici iz Italije neke i posetili.

Deo učenika iz Srbije
Foto: Srpska škola Busolenga

Drugi video je bio baziran na najlepšim mestima Srbije, uključujući velike gradove bogate kulturom i istorijom, zatim reke, jezera, planine i ostale prirodne lepote koje Srbija poseduje. Mnogi učenici iz Italije su već bili u ovim gradovima, bilo da su u pitanju porodične posete ili školske ekskurzije. Usledilo je igranje zanimljivih igrica na italijanskom i srpskom jeziku sa istom tematikom – leksikom vezanom za odlazak odmor. Jedna od igara je zahtevala i pogađanje imena planina u Srbiji, a učenici bi nakon tačno rešenog zadatka, te planine pronalazili na karti.

Učenici su zatim na oba jezika razgovarali o svojim planovima za leto: kako će provesti raspust i da li će negde putovati. Zanimljivo je bilo čuti da su pojedini učenici imali u planu da posete ista mesta u sličnom periodu, pa se rodila ideja i o upoznavanju uživo. Na kraju susreta učenici i nastavnice su se međusobno pozdravili i poželeli da lepo provedu predstojeću sezonu odmora, uz želju da u septembru nastavimo naše druženje, prenele su deo utisaka nastavnica Magdalena Donevski iz Italije i Milena Janković iz Srbije.