Početna Događanja Članovi HO Srbi za Srbe posetili Trst

Članovi HO Srbi za Srbe posetili Trst

Ogranak humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Austrije organizovao je za svoje članove i prijatelje ekskurziju do Trsta. 75 zainteresovanih je pošlo na ovo divno putovanje, na kome su obišli značajne istorijske i kulturne spomenike grada, uključujući palate uspešnih srpskih trgovaca, srpsko groblje i hram Svetog Spiridona.

Njih je toplo dočekao protojerej-stavrofor Raško Radović, izražavajući dobrodošlicu i pozdravljajući ih toplim rečima. Njegovo prisustvo i blagoslov dodatno su doprineli svečanom duhu posete. Posebno dirljiv trenutak bio je obilazak hrama Svetog Spiridona, jednog od najvažnijih duhovnih centara Srba u rasejanju. Pored toga oni uz pomoć vodiča obišli palate, koje su koje su pripadale uglednim srpskim trgovcima, imali su uvid u njihov život i rad. Srpska zajednica u ovom gradu je tokom vekova ostavila dubok trag.

Upoznavanje za Trstom
Foto: HO Srbi za Srbe Austrija

Pored obilaska ovog vekovnog i kulturno važnog grada ekskurzija je imala za cilj jačanje  zajedništva i humanitarnog rada. Ogranak HO Srbi za Srbe iz Austrije već godinama aktivno pomaže ugrožene porodice i decu širom Balkana, a ovakvi događaji dodatno motivišu članove i prijatelje organizacije da nastave humanitarne aktivnosti, istakli su u ovoj organizaciji. U narednom periodu biće sličnih poseta, koji će ne samo okupljati članove i simpatizere već i promovista srpsko nasleđe širom sveta.

Foto: Srbi za Srbe Austrija