Početna Informacije Srbi na Balkanu – Enciklopedija srpske dijaspore dr Marka Lopušine

Srbi na Balkanu – Enciklopedija srpske dijaspore dr Marka Lopušine

Enciklopedija srpske dijaspore, treći i poslednji tom, o Srbima na Balkanu ulazi u štampariju. Izdavač je Službeni glasnik Beograd. „Ovim zatvaram moje istorijsko pamćenje i sećanje na generacije emigranata, iseljenika, gastarbajtera, srpskih nacionalnih manjina, Srba i njihovih institucija u rasejanju”, istakao je dr Marko Lopušina, autor Enciklopedije srpske dijaspore.

„Na Balkanu i njegovoj blizini živi oko 300.000 Srba. Među njima postoje dve vrste Srba – starosedeoci, nastanjeni još pre nekoliko vekova i moderni gostujući radnici. U Mađarskoj, na primer, ima 15.000 Srba, od toga su 3.500 starosedeoci, a ostali su novi gastarbajteri.

Najviše Srba u balkanskim državama ima u Sloveniji i Severnoj Makedoniji po 60.000, pa u Turskoj 40.000. A najmanje u Bugarskoj, svega 3000. Najstarija srpska kolonija je u Grčkoj, jer su prva srpske plemena sa padina Karpata stigla u osmom veku do Soluna. Neki Srbi su tada otišli i kasnije odvedeni preko Bosfora, gde danas u Turskoj ima oko 400.000 porodica sa naših prostora.

Najviše Srba je nekada živelo na prostoru Makedonije ili Stare Srbije. Popis iz 1909. godine zabeležio je pola miliona stanovnika srpskog i pravoslavnog porekla. Danas u Severnoj Makedoniji po poslednjem popisu ima svega 23.000 Srba.

U knjizi nisu obrađivani Srbi u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj, jer to su otadžbinske srpske zemlje.

Verujem da se sa ovom novom, mojom 103 knjigom, možemo sresti i videti na narednom Međunarodnom sajmu knjiga krajem oktobra u Beogradu.

Hvala gospođi Svetlani Gavrilović, urednici Odeljenja enciklopedije i njenim saradnicama na poslu redakcije i pripreme tri toma ove ENCIKLOPEDIJE koji je trajao pet godina. Hvala Službenom glasniku za razumevanje srpske dijaspore i podršku koju mi je ovaj izdavač pružio”.

Autor Enciklopedije srpske dijaspore dr Marko Lopušina