Početna Događanja U Danskoj održan Kros RTS-a

U Danskoj održan Kros RTS-a

Kros RTS-a učenika Srpske dopunske škole u Danskoj pod nazivom Za trofej Đorđe Čululejević održan je u gradu Hilerodu. Lepo i sunčano vreme prosto je izvelo svu decu i njihove roditelje na atletsku stazu gradskog stadiona Selskov, kako i iskazali svoje kondicione sposobnosti trčanja ali i druženja.
Bio je ovo tradicionalni 22. po redu Kros RTS-a u Danskoj. Naziv Kros RTS-a za trofej Đorđe Čululejević nosi upravo po ovom velikom čoveku, koji više nije među nama, ali su on i njegova porodica i njihova porodična firma godinama jedini sponzori Krosa RTS-a. Kako bi se odužili njima ali i ostavili divnu  uspomenu i trag velikom doprinosu Kros-u je dodato trčanje za trofej koji nosi njegovo ime. Ime, Đorđe Čululejević.


Foto: T. Barbulović

Kros je svečano otvorila ambasadorka Srbije u Danskoj Mirjana Živković. Pored nje, prisutnima se obratio i Boris Keserić, dugogodišnji koordinator Kros-a RTS-a u Danskoj, zatim Jovanka Čululejević ispred generalnog sponzora „Unilines” i Dragan Stojanović, predsednik Crkvenog odbora parohije u Kopenhagenu. Krosu je prisustvovala i Tatjana Budisavljević Pavlović, konzulka srpske Ambasade.

Samo trčanje je započelo trkom najmlađih sa srpskim zastavicama. Prva je na cilj stigla Sofija Đorđević. Trčalo se u osam trka a ni ove godine nije izostala ni trka roditelja. Ovogodišnji pobednici po trkama su: Vladimir Zonjić,  Filip Jović, Karolina Nenadović, Maksim Pajković, Viktorija Radić, Aleksandra Radić, Viktor Pavle Haas Kristensen i Adrijan Đukić. Pošto neki od pobednika trka ne mogu putovati za Srbiju na Kamp Dijaspore koji će se ove godine održati u Kraljevu od 21. do 29. juna 2024, kao učesnici su se prijavili: Katarina, Aleksandra i Viktorija Radić, Marija Šekularac i Adrijan Đukić, u pratnji roditelja Jelene Radić i Svetlane Šekularac.

Svi učesnici su imali takmičarku majicu krosa, poklon koji već dvadeset i dve godine obezbeđuje firma „Unilines”- generalni sponzor krosa, koji je i za ovu priliku sponzorisao ručak i piće za učesnike krosa.

Najmlađi na startu
Foto: T. Barbulović

Nakon takmičarskog dela u sali Gronegade škole, nastavljeno je druženje dece i roditelja, gde je Organizacioni odbor pripremio ručak za sve prisutne i bogat kulturno zabavni program. Nakon pozdravne reči Jasmine Genčić, nove koordinatorke Krosa RTS u Danskoj, predstavili su se najmlađi učesnici kulturnog ansambla Opanak iz Kopenhagena, koji su optevali himnu Srbije Bože pravde, a potom pesmom ii grom sve prisutni podigli na noge, koji sui h nagrađivali aplauzima, osmesima i oduševljenjima. Tu su bili i gosti iz Srbije, umetnici Dečijeg kulturnog centra iz Beograda, Leontina Vukomanović i Lazar Dubovac. Oni su izveli muzičku predstavu „Učimo se od predake”. Deca i njihovi roditelji su uživali u pesmama za decu i pričama o slavnim precima: Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Svetom knezu Lazaru, despotu Stefanu Lazareviću.

Po proglašenju pobednika po trkama, pobednicima su uručeni pehari a svim učesnicima diplome Krosa RTS-a. Diplome i knjige na dar dodeljene su i dugogodišnjim članovima Organizacionog odbora za 25 godina vrednog rada na organizaciji ove manifestacije u Danskoj. To su Ambasada Republike Srbije u Danskoj, Ljubiša Trajilović, Tihomir Barbulović, Mira Nenadović, Gorica Ivanović i Boris Keserić. Takođe, Jovanki Čululejević i Slaviši Bogavac, ispred firme „Unilines”, generalnog sponzora. Velikom zaslugom ovih pojedinaca, do sada šest puta proglašeni za najboljeg organizatora Krosa RTS-a u dijaspori. Sve u svemu bio je ovo jedan veoma uspešan dan druženja srpske dece i samog takmičenja.

Za portal Rasejanje.info Tihomir Barbulović, Danska