Početna Događanja Prezentacija Ambasade Srbije u Tunisu povodom Dana Frankofonije

Prezentacija Ambasade Srbije u Tunisu povodom Dana Frankofonije

Povodom Dana Frankofonije koji se u Tunisu obeležava tokom cele godine, Ambasada Republike Srbije u Tunisu je organizovala prezentaciju, kojoj su prisustvovali ambasadori Grupe frankofonih ambasadora (GAF), predstavnici tuniskih univerziteta i medija, kao i brojni predstavnici srpskih medija, zajedno sa mladim influenserima, koji su u prethodnom periodu boravili u Tunisu, prenela je Ambasada Srbije u Tunisu.

Događaj je započeo pesmom „Tamo daleko”, koju je izvela mlade umetnice Zorice Pajić Zorje, nakon čega je prikazan film o Srbiji.  Potom se prisutnima obratila ambasadorka Dijana Ivančić koja je istakla da Dani Frankofonije predstavljaju dobru priliku za promovisanje raznovrsnog kulturnog bogatstva i baštine frankofonih zemalja, koje su povezane u ovoj raznolikosti zahvaljujući jednakosti, komplementarnosti i solidarnosti. Obavestila je prisutne o kandidaturi Republike Srbije za punopravno članstvo u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije (MOF) i izrazila nadu da će sve države članice pružiti podršku kandidaturi naše zemlje tokom Samita Frankofonije u oktobru 2024. godine u Parizu. Potom je govorila o istorijskoj povezanosti naše zemlje sa frankofonim svetom, koja je uspostavljena i pre formalnog osnivanja MOF-a.

Takođe ambasadorka je naglasila da je Srbija postigla značajan napredak otkako je postala pridruženi član MOF-a i izrazila uverenje da ćemo sticanjem punopravnog članstva doprineti jačanju misije Frankofonije u regionu Jugoistočne Evrope i ujedno podsetila da je Srbija domaćin EKSPO 2027 i ukazala na njegov značaj.

Foto: Ambasada Srbije u Tunisu