Početna Najave „Sport u umetnosti. Umetnost sporta”

„Sport u umetnosti. Umetnost sporta”

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u četvrtak, 20. juna 2024. u 19:30 časova će se održati otvaranje izložbe „Sport u umetnosti. Umetnost sporta”

Izložba je priređena uoči Olimpijskih igara u Parizu i prikazuje jedan mogući pogled na sportsko-umetnički identitet srpskog naroda kroz odabrana dela i predmete koji predstavljaju sport i sportske aktivnosti u kolekcijama srpskih muzeja.

Izložba ”Sport u umetnosti. Umetnost sporta” broji 44 umetnička dela i predmeta nastalih u periodu od 1858. do 2018. godine. U Kulturnom centru Srbije biće predstavljena odabrana dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzeja Jugoslavije, Galerije slika Sava Šumanović u Šidu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće Legata u Beogradu. Odabrane radove potpisuju umetnici Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Steva Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, ali i Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo Pistoleto, Gotfrid Helnvajn i Džejms Rozenkvist. Takođe, pariska publika će imati priliku da vidi i sportske rekvizite, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije i umetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama i o organizaciji najvećih sportskih manifestacija u ondašnjoj državi. Na izložbi će putem novih modernih tehnologija biti predstavljena i najstarija predstava sporta na čuvenoj slici „Prvo srpsko gimnastičko društvo” iz 1858. godine slikara Stevana Todorovića iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije.

Od 20. juna do 20. jula 2024.