Početna Događanja Dr Vjera Rašković Zec dobitnica nagrade udruženja Mina Karadžić iz Beča za...

Dr Vjera Rašković Zec dobitnica nagrade udruženja Mina Karadžić iz Beča za 2024. godinu

U Beču je minule subote, 15. juna 2024. godine, u organizaciji Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić, u prostorijama Zajednici srpskih klubova održana promocija knjige „Korespodencija” autorke dr Vjere Rašković Zec.  

O bogatoj biografiji autorke, govorila je akademik prof. Svetlana Matić. Dr Vjera Rašković rođena je u Kninu, a osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završila u Zagrebu, gde je i magistrirala. Doktorsku disertaciju je odbranila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Radila je kao profesor u srednjoj školi, bila je prosvetni savetnik, predavač na univerzitetu u Pekingu i lektor na Kornel univerzitetu u SAD.


Foto: arhiva S. Matić

 Od 1987. godine, se nalazi u Beču, u kome je predavala u školi kao nastavnik dopunske i integrativne nastave za decu iz bivše Jugoslavije. Bila je predsednica Kulturne zajednice jugoslovenskih, a kasnije srpskih radnika. Učestvuje u radu više kulturnih udruženja u Austriji. Uređivala je i napisala recenzije za brojne knjige autora, koji žive u Beču, Australiji i Sad. Objavila je preko 200 stručnih i naučnih radova, najviše iz metodike nastave jezika i književnosti. Iznedrila je više od trideset knjiga i romana. Sa dr Sandom Rašković Ivić, priredila je knjigu „Jovan naše duše”, pa je knjiga „Korespodencija” nastavak iste, gde autorka u prvom delu objavljuje svoju korespodenciju sa poznanicima, prijateljima i svojim đacima, a u drugom delu knjige su svedočenja i oproštajna pisma poznanika i prijatelja, od tragično stradalog mlađanog Jovana Ivića.

Na promociji knjige su pored autorke, učestvovale književnica Slavica Klajn, prof. Mileva Džokić i Vesna Jovanović, veroučitelj.

U delu knjige, koji se odnosi na korespodenciju o Jovanu, autorka je podvukla: “Sudbina me odvela na neslućene granice života i smrti. Nagli preokret desio se proteklog datuma 20. januara 2022. godine, čiju tragiku doživljavam simbolom nevolje u kombinaciji triju dvojki povezanih sa nulom. Odlazak od toga dana nisam niti hoću povezati sa riječju smrt. Za mene je on otišao u bolji život, gdje nema muka i boli, koje, janje moje, proživljavao na Zemlji… Ne zna se da li je bio pametniji, obrazovaniji ili ljepši”.

Diskusija se razvila, nakon čitanja delova iz ove značajne, a pre svega, knjige sa tužnom tematikom, odnosila se na probleme i izazove sa kojima se  danas, mladi ljudi suočavaju, u vreme treće tehnološke revolucije, prevenciji suicida, kao i mogućnostima da im se pomogne, da se snađu u beznađu. Veliku ulogu u tome igraju: porodica, škola, stručnjaci,  vršnjaci, sredina, a i mediji.

Akademik profesor Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić je dr Vjeri Rašković Zec, koja je potpredsednica Društva, uručila nagradu „Mina Karadžić” za 2024. godinu. U obrazloženju se navodi da je laureat za izuzetne rezultate u očuvanju srpske kulture u dijaspori. Napominjemo da su do sada, ovu nagradu dobili dr Nebojša Rodić, sadašnji ambasador RS u Crnoj Gori i dr Marko Lopušina iz Beograda.

 Prof. Svetlana Matić obavestila je prisutne da će Društvo na čijem je čelu, na jesen organizovati program posvećen obeležavanju 200 godina od rođenja Branka Radičevića. Ovaj značajan jubilej u srpskoj književnosti i kulturi, biće obeležen zajedno s Ambasadom Republike Srbije u Austriji, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.