Početna Informacije Od Antverpena do Seula. Srpski olimpijci (Jugoslavija) na Letnjim olimpijskim igrama

Od Antverpena do Seula. Srpski olimpijci (Jugoslavija) na Letnjim olimpijskim igrama

U Kulturnom centru Srbije u Parizu naredne srede, 26. juna biće otvorena izložba arhivskih dokumenata i fotografija „Od Antverpena do Seula. Učešće srpskih olimpijaca (Jugoslavija) na Letnjim olimpijskim igrama (1920–1988)”. Otvaranje je u 19 časova i izložba će moći da se pogleda do 19. jula 2024. godine.

Izložba predstavlja prikaz učešća srpskih olimpijaca u periodu od 1920. do 1988. godine kao predstavnika zajedničke jugoslovenske države (Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca / Jugoslavije i Federativne Narodne Republike / Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije). Ovaj period obuhvata VII Letnje olimpijske igre u Antverpenu do XXIV Letnjih olimpijskih igara u Seulu, koje su ujedno bile i poslednje igre na kojima su učestvovali predstavnici velike jugoslovenske države.

Izložba je nastala na osnovu arhivske građe i fotografija Arhiva Jugoslavije, prevashodno arhivske građe fonda „Jugoslovenski olimpijski komitet” i fototeke TANJUG-a, i svedoči o razvoju olimpijskog sporta u Jugoslaviji i svetu. Posetioci će imati priliku da vide dokumente i fotografije koji prikazuju pripreme jugoslovenskih sportista, njihov odlazak i učešće na igrama, društveni život tokom igara i osvojene medalje, kao i povratak sa igara i reakcije jugoslovenske javnosti na rezultate. Izložba takođe osvetljava napore Jugoslovenskog olimpijskog komiteta u organizaciji učešća sportista na olimpijskim igrama.

Pojedini dokumenti i fotografije koji svedoče o učešću srpskih olimpijaca na letnjim olimpijskim igrama iz fondova i zbirki Arhiva Jugoslavije na ovoj izložbi predstavljaju se javnosti prvi put, istaknuto je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.