Početna Događanja Vidovdanska akademija srpskih škola Novog Južnog Velsa održana u Sidneju

Vidovdanska akademija srpskih škola Novog Južnog Velsa održana u Sidneju

U Sidneju je održana 12. -a po redu Vidovdanska akademija srpskih škola Novog Južnog Velsa. Ova manifestacija okupila je dopunske škole srpskog jezika pri crkveno-školskim opštinama Novog Južnog Velsa, kao i druge, državne i privatne škole, u kojima se održavaa nastava srpskog jezika. Po prvi put u programu su učestvovali i učenici Koledža Svetog Save iz Varovila, a posebni gosti bili su nastavnici i učenici dopunske škole srpskog jezika i kulture Sveti Sava iz Brizbejna (Kvinslend) – u kojoj se nastava održava po programu i uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije.


Foto: Ambasada Srbije u Australiji

Među mnogobrojnim gostima na Vidovdanskoj akademiji srpskih škola prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović. On je ukazao na značaj Vidovdana, kao posebnog praznika za sve Srbe, za srpsku crkvu, ali i za srpsku državu. Istakao je da se Vidovdan u Republici Srbiji praznuje kao spomen na Kosovsku bitku, te da je Kosovo i Metohija, kao neotuđivi deo Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba i temelj duhovnosti srpskog naroda.

Naglasio je da je neotuđivo pravo svih Srba očuvanje i negovanje srpske kulture i srpskog nacionalnog identiteta, upotreba srpskog jezika i ćirilice kao matičnog pisma, pravo na izučavanje srpske kulture, nacionalne istorije i negovanje slobodarske tradicije srpskog naroda, prenela je Ambasada Srbije u Sidneju.
On je takođe podsetio je i da je Republika Srbija, od prošle 2023. školske godine, počela sa finansiranjem dopunskih škola srpskog jezika i kulture u Australiji i Novom Zelandu, u kojima se nastava realizuje po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i da u školskoj 2024. godini deluju 24 grupe sa 468 učenika širom Australije i Novog Zelanda – što je pet puta više u odnosu na prethodnu godinu. U tom kontekstu, još jednom je uputio poziv za saradnju i svim školama Novog Južnog Velsa – posebno šireg područja Sidneja, te izrazio uverenje da će naredne školske godine broj učenika biti još veći.

Izvor: Rasejanje.info