Početna Događanja „Dani Nikole Tesle 2024 -20 godina očuvanja Teslinog nasleđa” otpočeli otvaranjem biste...

„Dani Nikole Tesle 2024 -20 godina očuvanja Teslinog nasleđa” otpočeli otvaranjem biste Nikole Tesle u Gračanici

Otkrivanjem biste Nikole Tesle u Gračanici na Kosovu i Metohiji danas su počeli Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa” u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i ćerke organizacije Tesline naučne fondacija Srbije.

Bistu, poslednje delo akademika Svetislava Arsića Basare otkrio je predsednik Tesline naučne fondacije Filadelfija Nikola Lončar sa predsednicom opštine Gračanica Ljiljanom Šubarić. Gradonačelnica je ovoj prilikom izjavila da je Tesla „došao među svoje”.
Na postolu biste Nikole Tesle uklesano je „Teslinom narodu od Teslinog naroda”. Inicijativu za postavljanje spomen biste Nikole Tesle u Gračanici pokrenula je prošle godine, tokom poseti Teslinoj naučnoj fondaciji u Americi direktorka NIJP Panorama – Jedinstvo Rada Komazec. Ovoj manifestaciji je prisustvovala i čeka Svetislava Arsića Basare, Gordana Arsić Komljenović.


Foto: FB Nikola Lončar

Predsednik Tesline fondacije Filadelfije Nikola Lončar istakao je da će nakon postavljanja biste, organizacija početi formiranje Teslinih klubova i na Kosovu i Metohiji posredstvom kojih će pomoći uspostavljanju kontakata ovdašnje dece i omladine sa vršnjacima u Australiji, Africi i SAD.

„Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa” organizuju se povodom dvadeset godina postojanja ove organizacije, a sve u čast Nikole Tesle, američkog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih naučnih umova modernog doba. Manifestacija je počela danas otkrivanjem biste Nikole Tesle u Gračanici i trajaće do 15. jula u više gradova Srbije.

Svi događaji se odvijaju pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a partneri u realizaciji pojedinih aktivnosti su Matica srpska iz Novog Sada, kao i Zadužbina Ilije Kolarca i Udruženje novinara Srbije iz Beograda.

Centralni program proslave je konferencija „Teslina naučna fondacija i Matica srpska” 8. jula u Novom Sadu. Konferenciju će otvoriti predsednici ove dve organizacije Nikola Lončar i dr Dragan Stanić a glavna tema biće kako je Tesla, i kako u budućnosti tek može da bude, spona povezivanja srpskog naroda u matici i u rasejanju, takozvanog Teslinog naroda.

Dan kasnije, 9. jula, u beogradskoj Zadužbini Ilije Kolarca,  biće predstavljeno šta je u poslednjih godinu dana urađeno  u vezi sa legatom  Nikole Tesle. Predstaviće se Nikola Tesla klubovi iz Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije, a posebno zanimljivo će biti uključenje članova ogranka Tesline naučne fondacije iz Ugande. Predavanje na temu Tesle i karikature će održati Vladimir Jelenković, dugogodišnji urednik Naučnog programa RTS-a i nekadašnji direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Sa Univerziteta Sinsinati u SAD-u, govoriće i profesorka Kristen Iversen koja dugi niz godina na multidisciplinarnom načinu istražuje rad i život Nikole Tesle.

Poslednjeg dana konferencije, 10. jula, vrsni poznavaoci Teslinog dela, ali i tematike kulturne diplomatije će u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije, diskutovaće na temu zloupotrebe Teslinog imena, projekta Teslinog naroda i Nikola Tesla klubova. Članovi Tesline naučne fondacije će predstaviti glavne projekte koji su realizovani u prethodnih 20 godina rada fondacije.

Kao prateći program konferencije u Beogradu će se održati dve izložbe sa bogatim programom, jedna od 1. do 15. jula u Galeriji Nikola Radošević, na kojoj će posetioci moći da uživaju u slikama, skulpturama i fotografijama inspirisanih Nikolom Teslom autora iz Sjedinjenih Američkih Država, sa Kube, iz Izraela i Rusije, zemalja bivše Jugoslavije i iz Srbije. S obzirom na to da se galerija nalazi u pešačkoj zoni u neposrednoj blizini Knez Mihailove ulice, svakog drugog dana tokom trajanja izložbe biće organizovani radionice i zajednička druženja uz umetnost za najmlađe.

Trećeg jula se otvara izložba slika na temu Nikole Tesle u galeriji Kuće Đure Jakšića u Skadarliji, gde su selektovani radovi iz umetničke kolekcije Tesline naučne fondacije koje su umetnici darivali svih ovih godina, kao i deo radova nastalih posebno za ovu izložbu. I ovde je predviđen bogat prateći program koji počinje radionicama „Mali Nikolica i veliki zmaj“ umetnika Jovice Pantića Joleta i „Slova ćirilice” (5. jula), nastavlja se dečijom radionicom i književnom promocijom „Dečak Tesla osvetljava maštu deteta“ dečije književnice Maje Cvetković Sotirov i njenih gostiju (6. jula), a završava se književnom večeri „Priča o Nikoli Tesli” Ivane Đorđević (7. jula).

Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ se završava donatorskom večeri 10. jula u beogradskom hotelu Palas, kada će se rukovodstvo Tesline naučne fondacije zahvaliti svima koji su svih ovih godina omogućavali da se priča o Nikoli Tesli, njegovim pronalascima, ali i njegovim moralnim i duhovnim vrednostima, širi kroz umetnost i tehnologiju do svih krajeva sveta.

Informacije o programima i dešavanjima tokom julske konferencije o Tesli svi zainteresovani mogu pratiti putem portala Nikolatesla.org.rs.