Početna Događanja Orden i zahvalnica Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Panorami-Jedinstvo

Orden i zahvalnica Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Panorami-Jedinstvo

Za Vidovdan, a prilikom otkrivanja biste Nikoli Tesli u Gračanici, dodeljeni su orden i zahvalnica Nikola Tesla, Ustanovi za novinsko izdavačku delatnost Panorama- Jedinstvo od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (SAD), za doprinos očuvanju lika, dela i zaostavštine Nikole Tesle i Teslinog naroda.

U obrazloženju Tesline naučne fondacije se, između ostalog, navodi da se na stranicama Jedinstva često mogu pročitati divne reportaže o Nikoli Tesli. Takođe se navodi značaj lista Jedinstvo za Teslin-srpski narod na Kosovu i Metohiji, te da je Jedinstvo već 80 godina u misiji i na straži u očuvanju srpskog jezika, pisma i kulture na Kosovu i Metohiji. Dok traje zabrana za svu robu pa i štampu iz centralne Srbije na KiM, Jedinstvo probija sve barijere i stiže u srpske sredine na Kosovu i Metohiji. Pored tog, inicijator i predlagač da bista Nikole Tesle bude u Gračanici je Rada Komazec, direktorica Panorame-Jedinstvo, stoji u obrazloženju Tesline naučne fondacije.


Foto: Jedinstvo.rs /R. Komazec

Upitali smo direktoricu Komazec šta ovo visoko priznanje znači za kuću na čijem je čelu.

„Veliko je zadovoljstvo ovde, pored svete Gračanice za Vidovdan primiti u ime ustanove koju vodim orden i zahvalnicu Nikola Tesla. I Gračanica i Vidovdan i Tesla- ima li nešto lepše od toga. Raduje me, pre svega, ova predivna bista Nikole Tesle, a onda, naravno, i nagrada za izdavačku kuću i list koji vodim”, kazala je Komazec.

Inače, ovo priznanje Panorami-Jedinstvu dodelio je predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar, koji je došao specijalno iz SAD da otkrije bistu Nikole Tesle u Gračanici, dar Naučne Tesline fondacije i vajara Svetomira Arsića Basare.

Izvor: M.Čanković/Jedinstvo.rs