Početna Kultura Izložba „Ruska emigracija u Beogradu 1920 – 1950“

Izložba „Ruska emigracija u Beogradu 1920 – 1950“

Foto: Istrorijski arhiva Beograda

Istorijski arhiv Beograda uskoro otvara izložbu „Ruska emigracija u Beogradu 1920 – 1950“. Arhivska građa je prezentovana na 33 izložbena panoa i u 2 vitrine.

„Beograd opravdano uživa reputaciju značajnog međunarodnog arhivskog centra za istraživanja raznih fenomena, pa tako i za proučavanje istorije ruskog izbeglištva, procesa koji je prerastao u najmasovniju političku emigraciju međuratnog doba. Među ustanovama koje čuvaju vrednu arhivsku građu značajnu za rekonstruisanje istorije ruskog izbeglištva nakon revolucionarnih promena i Građanskog rata (1918-1920) u Sovjetskoj Rusiji, važno mesto svakako pripada Istorijskom arhivu Beograda“ istaknuto je u Istorijskom arhivu Beograda.

Kako se dalje navodi u „samom Beogradu je pribešište pronašlo veliki broj ruskih izbeglica (oko 10.000 krajem 20-ih godina XX veka, kada je Beograd imao 239.000 stanovnika). Tokom 1920. godine u Beogradu je formirana  „Državna komisije za smeštaj i prijem ruskih izbeglica”, potom je osnovana i Prva rusko-srpska gimnazija, a krajem godine je usledio prijem novog talasa izbeglica nakon sloma ruske armije generala Vrangela“.

Zahvaljujući sistematskom istraživanju fondova i zbirki, odnosno pregledu svih informativnih sredstava nastalih u Arhivu, došlo se do brojnih svedočanstava o postojanju ruske emigrantske zajednice koja je ostavila značajan trag u raznim aspektima društvene stvarnosti Beograda, njegovoj istoriji, arhitekturi, kulturi, pa i u samom razvoju glavnog grada.

Svi opisi eksponata dati su i u prevodu na ruski jezik. Izložbu prati i ilustrovani katalog, gde je osim reprodukcija važnih eksponata data i obimna istorijska studija o sudbini ruske emigracije u Beogradu.