Početna Događanja Onlajn Konferencija „Teslin narod“ će se održati 13. februara

Onlajn Konferencija „Teslin narod“ će se održati 13. februara

Foto: arhiva stranice Teslin narod

Nikola Lončar predsednik Tesline naučne fondacije (TNS) pozvao je na učešće prve onlajn Konferencija  Teslin narod – Istraživanje stavova naših sunarodnika u Srbiji i zemljama regiona, kao i širom naše dijaspore, po pitanju saradnje matice i dijaspore, srpskog nacionalnog interesa i onoga što je potrebno da se saradnja svih Srba sveta unapredi.

Onlajn Konferencija će se održati 13. februara 2021. godine sa početkom u 18 časova po evropskom vremenu, odnosno 12h  po američkom.

„Svake godine, tradicionalno još od 2013. godine, Teslina naučna fondacija održava Konferenciju na temu saradnje matice i dijaspore i u Srbiji i u Americi. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, našu tradiciju održavanja Konferencije na ovu temu koja je inače bila predviđena za januar 2021. u Americi, a u aprilu u Beogradu, pomeramo za februar ove godine i to  onlajn, putem Zum (Zoom) platforme, u skladu sa opštim merama bezbednosti.

Deo našeg istraživanja na temu – Kako poboljšati saradnju matice i dijaspore je urađen i sada želimo najbolje predloge koje smo prikupili putem vaših odgovora kroz ankete „Matica i dijaspora na istim zadatku“, da otvorimo za diskusiju“, istakao je predsednik TNS Nikola Lončar.

Nikola Lončar predsednik Tesline naučne fondacije
Foto: arhiva N. Lončar

On je dodao da je do sada deo tima sastavljen od sociologa, psihologa i stručnjaka za komunikaciju predložio i obradio deo pitanja na koja su ispitanici dali svoje odgovore i predloge na temu očuvanja srpskog nacionalnog interesa širom sveta i saradnje matice i dijaspore.

Upitnik 1 istraživanja namenjen je ljudima koji žive u matici i regionu, a Upitnik 2 ljudima u rasejanju.

„Zašto nam je bilo važno da nam odgovorite na ova pitanja? Da bismo mogli da prikupimo što više materijala u vidu sugestija i predloga koji se tiču odnosa matice i dijaspore. Najkompletnije i najjasnije vaše odgovore publikovaćemo i predstaviti (uz vašu saglasnost) u daljim izveštajima kao i na našoj Konferenciji 13. februara. U kasnijim fazama projekta, sav obrađeni materijal koristili bismo za snimanje dokumentarnog filma i serije „Teslin narod”“, naglasio je Lončar.

Na pitanje šta je krajni cilj on je dodao „stvaranje platforme za predlog Nacionalnog programa svih Srba sveta kako bismo pokušali da napravimo što bolju saradnju matice i dijaspore, a samim tim pomogli našoj matici na najbolji način“.

„Pozivamo vas još jednom da se svojim predlozima i odgovorima kroz ankete uključite u izradu predloga Nacionalnog programa svih Srba sveta i da na taj način uzrastemo u narod kojim će se svi njegovi pripadnici ponositi. Ukoliko još uvek niste popunili anketu, link za popunjavanje nalazi se na https://TeslinNarod.com/“ dodao je Nikola Lončar.

Zainteresovani koji žele da učestvuju na onlajn Konferenciji mogu da se prijave preko internet stranice TeslinNarod.com najkasnije do 7. februara 2021. a organizatori će poslati detaljna uputstva za učešće.

Projekat „Teslin narod“ je podržan od Uprave za dijasporu Srbije kao i od mnogih organizacija i pojedinaca širom sveta. „Mi NE pripadamo nijednoj političkoj stranci niti zastupamo bilo koju političku opciju. Isključivo radimo na prepoznavanju postojećih problema i prepoznavanju rešenja svih građana naše građanske države Srbije. Hvala vam što ćete se odazvati našem pozivu i zajedno sa nama učestvovati u ovoj, za sve nas, važnoj temi“, istakao je u ime TNS Nikola Lončar.