Početna Događanja „Ljubavni vremeplov“ u Beču

„Ljubavni vremeplov“ u Beču

U prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču minulog vikenda, ljubitelji kulture i pozorišta uživala su u pozorišnoj predstavi kabaretskog tipa „Ljubavni vremeplov“ glumice Vesne Stanković iz Beograd. „Nezaboravno veče sa glumicom Vesnom Stanković iz Beograda, oduševilo je sve prisutne u Beču. Predstava kabaretskog tipa, obilovala je emocijama i veoma suptilnim pričama o ljubavima naših poznatih Srpkinja i Srba. Neki od njih su živeli u Beču“, istakla je Svetlana Matić, predsednica austrijsko srpskog kulturnog društva  (ASKD) Vilhemina Mina Karadžić, koja je bila i organizator ovog divnog kulturnog druženja. U briljantnom poznavanju biografija ličnosti iz kulture, Vesna Stanković je predstavila: Minu Karadžić, Branka Radičevića, Đuru Jakšića, Živojina Mišića, Vladislava Petkovića Disa, Jelisavetu Načić, Aleksu Šantića, Milutina Milankovića i Desanku Maksimović. „Vesnin „Ljubavni vremeplov“ u kome i sama uživa, govori, peva, izazvao je kod mnogih suze u očima, ali i lavinu pozitivnih emocija koje su nam, u ovim teškim vremenima, neophodne.

Vesna Stanović i predsednica ASKD Vilhemina Mina Karadžić, Svetlana Matić
Foto: arhiva S. Matić

Ova izvanredna, savremena srpska televizijska, pozorišna i glasovna glumica, vratila nas je u prošle trenutke u našoj istoriji i kulturi i podsetila da je ljubav ta koja oplemenjuje, i kako ona reče „daje, stvara i raste“, istakla je Svetlana Matić. Ona se zahvalila svima koji su na kulturnom spektaklu, prisustvovali. Među njima časni oci Dragan Budak i Jovan Govedarica, kao izaslanik Njegovog Preosveštenstva Episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, Mirel Tomas, predsednica Bečkih poeta, Slavica Klajn, predsednica Kulturnog društva Zlatna reč, srpska kruna, Prof. Tatjana Tomić Obradović, Prof. Vanja Glišić, Prof. Dragana Baltić, Katarina Milisavljević, violinistkinja, privrednici Milun i Nada Nikolić, novinarka Vera Marjanović i mnogi drugi.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova se zahvalio prisutnima na poseti i glumici Vesni Stanković uručio prelep buket cveća.  Prof. Svetlana Matić je uručila Zahvalnicu glumici Stanković za doprinos u razvoju pozorišne umetnosti u matici i rasejanju i promociji rada ASKD Vilhelmina Mina Karadžić, koje je sa Zajednicom srpskih klubova u Beču bilo organizator ove značajne kulturne manifestacije, a povodom otvaranja biblioteke Mina Karadžić u Beču.