Početna Događanja Gojković posetila Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Trstu

Gojković posetila Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Trstu

Ministarka Gojković sa predstavicima srpkog rasejanja u Trstu, predstavnicima SPC, DKP
Foto: arhiva Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković u okviru svoje posete Trstu, gde je otvorila izložbu o Nikoli Tesli posetila je predstavnike Srpske pravoslavne opštine u Trstu, pri kojoj su Biblioteka, Arhiv škole i škola Jovan Miletć.

Biblioteka je jedna od najznačajnijih nacionalnih kulturnih institucija izvan granica Srbije sa fondom starim preko dva i po veka i 7.000 jedinica bibliotečke građe, među kojima su vredna izdanja starih srpskih knjiga iz 18. i 19. veka , štampanih u Veneciji, Beču, Budimu i Moskvi. Arhiv čuva između ostalog, Povelju carice Marije Terezije iz 1751. godine na osnovu koje je zasnovan rad Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, popise doseljenih Srba u Trst u 18. veku, pisma koja su Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini uputili Vuk Stefanović Karadžić, Joakim Vujić, Lukijan Mušicki, Pavle Solarić, Josif Rajačić i drugo. Gojković je posetila i Hram Sv. Spiridona Čudotvorca podignut na temeljima stare crkve, koju su Srbi izgradili zajedno sa Grcima još 1751. godine, u vreme Marije Terezije, od kada datira i Srpska pravoslavna crkvena opština Trst.

Pre posete crkvenoj opštini ministarka Gojković se sastala sa predsednikom autonomnog regiona Fruli Venecija Đulija Masimilijanom Fedrigom u Trstu. Dogovoreno je unapređenje saradnje u okviru strateškog partnerstva na svim poljima, a oblast kulture.