Početna Događanja Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave

Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave

Nijagarini vodopadi na Dan državnosti R Srbije bili su 15 minuta osveteljeni u bojama srpske trobojke
Foto: Slobodan Marin

I ove godine, treći put za redom, Nijagarini vodopadi u Kanadi su bili osvetljeni u bojama srpske trobojke. Povod je Dan državnosti Srbije, na radost svih Srba, a posebno onih koji žive u Nijagari. Oni su, ponovo uživo bili svedoci ovog velikog događaja, za razliku od svih ostalih, koji su preko linka mogli da prate ovaj događaj.

Na molbu predstavnika ambasade Republike Srbije treću godinu za redom odobreno je da Nacionalni park Nijagarinih vodopada u znak poštovanja prema Srbiji i srpskom narodu bude u bojama srpske zastave. Kako je istakao ambasador Republike Srbije u Otavi Dejan Ralević, Srbija i Srbi imaju sreću da baš na osvetljavanju vodopada radi i naš Pančevac Slobodan Marin, koji je ekspert za svetlo. On je u na Sretenje osvetlio vodopade u trajanju od 15 minuta.

„Srbija je bila prva država koja je uvela tradicionalno obeležavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols – njenog gradonačelnika Džima Diodatija. Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost vrlo značajne i uspešne srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle“, dodao je ambasador. On je dodao da, nakon što je Srbija započela tradiciju osvetljavanja čuvenih vodopada povodom Dana državnosti, otvorena mogućnost drugima da, na komercijalnim osnovama, zatraže od nadležnih da osvetle vodopade odgovarajućim bojama. Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.