Početna Događanja U Cirihu obeležen Dan državnosti

U Cirihu obeležen Dan državnosti

Nedavno pridošli novi generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić, sa svojim saradnicima organizovao je prijem povodom Dana državnosti. Veliki broj zvanica predstavnika diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, srpskog rasejanja, nastavnici Srpske dopunske škole kao i uspešniji pojedinci iz raznih oblasti odazvali su se ovom skupu, u restoranu „Föhrewäldli”koji je okupio više stotina ljudi.

Goste je toplom dobrodošlicom kao i kratkom istorijom Dana državnosti pozdravio generalni konzul Mihajlo Šaulić. On je istakao da Republika Srbija i njeni građani, „gde god se nalazili, slave Dan Državnosti, ponosni na slavnu prošlost, sa uporištem u sadašnjosti punoj izazova, ali pre svega zagledani u bolju budućnost koju zajedno gradimo“. On je podsetio i na događaje koji su se odigrali na taj dan kao i na simboliku Sretenja u narodu. „Srbija i jeste uvek mesto na kome se susreću kulture, civilizacije, religije… Upravo Srbija je kroz vekove bila zapad istoku i istok zapadu, mesto gde se putevi ukrštaju, menjaju tokovi istorije ne samo regiona već i čitavog sveta, zemlja u kojoj se susreću i u miru žive svi njeni građani, bez obzira na versko, nacionalno ili bilo koje drugo opredeljenje. Zato Sretenje kao Dan državnosti ne nosi samo simboliku, već i duboku poruku da samo ujedinjeni možemo napred“, dodao je Šaulić.

Generalni konzul je naglasio da je od dolaska na poziciju u Cirih do danas proveo dosta vremena u razgovorima sa predstavnicima udruženja i zajednica u Švajcarskoj, posebno sa mladim ljudima. „Smatram da je došlo vreme za formiranje institucije koju će voditi upravo mladi ljudi a koja će se baviti koordinacijom svih ostalih udruženja i zajednica i na taj način u potpunosti povezati naše ljude sa ovih prostora. Konzulat, i ja lično daćemo sve da pomognemo ne samo njima već i svima ostalima kojima je dobrobit Srbije i njenih građana u srcu. To jeste i biće prioritet mog mandata na poziciji generalnog konzula Republike Srbije u Cirihu“, dodao je Šaulić.

Prisutni na prijemu
Fotografije ustupljenje redakciji Rasejanje.info

Goste je i pozdravio ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić. Iz poštovanja prema švajcarskim zvaničnicima i predstavnicima diplomatskog kora on se obratio prisutnima, pored srpskog i na nemačkom jeziku. Ambasador Bradić je govorio o istorijskom prijateljstvu švajcarskog i srpskog naroda. Pomenuo je i aktuelnu situaciju gde je primetan veliki napredak u saradnji dve zemlje na kulturnom i posebno ekonomskom planu. On je, posebno obraćajući se predstavnicima svoga naroda naglasio da je „čuvanje jezika, istorije, naše vere, kulture o običaja jedan je od naših zadataka. Vidim ovde naš podmladak, našu budućnost. Nadam se da ćemo imati još više dece u našoj dopunskoj školi i na nastavi veronauke. Uvaženi dragi zemljaci, hvala vam na strpljenju, razumevanju i podršci u ovim teškim i izazovnim vremenima. Srećan vam praznik Sretenje. Živela Srbija! Živela Švajcarska“.

Prisutnima  se takođe obratio političar, novinar i istoričar Kristof Mergel, koji je nedavno za nedeljni list „Die Weltwoche“ napisao pozitivan tekst o srpskom narodu. On je svojim duhovitim nastupom i vicom o Novaku Đokoviću pridobio velike simpatije prisutnih, koji su ga nagradili dugim i gromkim aplauzom. „Živela Srbija! Živelo prijateljstvo Srbije i Švajcarske. Neka Bog bude milostiv prema Srbiji i Švajcarskoj“ rekao je na kraju na srpskom jeziku Kristof Mergel.

Tokom večeri prikazano je nekoliko kratkih filmova – istorijski o Sretenju i Srbiji, o Srbiji danas. Srpsku i švajcarsku nacionalnu himnu otpevali su predstavnici crkvenog hora iz Ciriha, dok su se deca folklornog društva ANI Abrašević iz  Ciriha predstavila spletom igara. Izvedena je i pesma „Sa Kosova zora zviće“.

Uz mnoštvo ića i pića gosti su se potom družili. Bilo je dosta mladih, veliki broj sveštenika, učiteljica iz Dopunske škole, predstavnika folklornih ansambala i raznih udruženja.

Mladi igrači ANI Abrešvića
Fotografije ustupljenje redakciji Rasejanje.info
Fotografije ustupljenje redakciji Rasejanje.info
Fotografije ustupljenje redakciji Rasejanje.info