Početna Događanja Članovi Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj proslavili Sv. Fotija Carigradskog

Članovi Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj proslavili Sv. Fotija Carigradskog

Ambasador Bradić, prota Simijonović i članovi Udruženja srpskih studenata u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Cirihu
Foto: arhiva ambasada RS u Bernu

Ambasador Republike Srbije u Bernu Goran Bradić i generalni konzul u Cirihu Mihajlo Šaulić prisustvovali su u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Cirihu, obeležavanju slave Svetog Fotija Carigradskog, na kojoj se tradicionalno okupljaju članovi Udruženja srpskih studenata. U okviru večernje službe, protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović prerezao je slavki kolač i osveštao slavska obeležja. Zajedno sa predsnikom Udružena Nikolom Tomićem i srpskim studnetima u slavskom obredu učestvovali su i ambasador Bradić kao i generalni konzul Šaulić

U svom obraćanju, ambasador Goran Bradić podsetio je na dugu tradiciju obrazovanja srpskih studenata na švajcarskim univerzitetima, od kojih su neki po povratku u Srbiju postali ministri ili premijeri, i pozvao naše akademce da se po okončanju studija u što većem broju vrate u Srbiju, kako bi svoja znanja, stečena iskustva i kontakte iskoristili na najbolji mogući način za dobrobit i prosperitet otadžbine. O značaju Svetog Fotija Carigradskoj govorio je protojer-stavrofor Miroslav.

Cilj Udruženja srpskih studenata koje ima oko 80 članova je povezivanje i reprezentovanje studenata srpskog porekla u Cirihu i drugim gradovima u oblasti visokog obrazovanja.