Početna Kultura Tribina „Sloboda! Jednakost! Strip! : Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja”, uz...

Tribina „Sloboda! Jednakost! Strip! : Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja”, uz prateću izložbu 1. jula u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Promocija knjige u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće održana u obliku tribine Sloboda! Jednakost! Strip! : Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja (Izdavač: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka) posvećene srpsko-francuskim vezama na polju stripa, kao i sagledavanju sadašnjeg položaja stripa u svetu i njegovog kulturnog značaja. Na tribini će učestvovati stripski umetnici i stručnjaci iz Srbije i Francuske, a razgovor će biti praćen vizuelnim materijalom, kao i izložbom posvećenom srpsko-francuskim vezama u umetnosti stripa. Tribina bi ukazala na veliki značaj stripa u kulturnoj politici obe zemlje kao i u međusobnoj kulturnoj saradnji.

Po ugledu na fudbalsku reprezentaciju izložba predstavlja reprezentaciju Srbije u oblasti stripa i prikazuje ono najbolje što srpski strip nudi u poslednjih 30 godina – 11 strip autora sa svojim najvažnijim delima u Francuskoj i Srbiji: Aleksa Gajić, Gradimir Smuđa, Rajko Milošević Gera, Milan Jovanović, Nina Bunjevac, Jana Adamović Kordej, Milorad Vicanović Maza, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Branislav Bane Kerac, Jovan Ukropina, Stevan Subić i kao „selektora” reprezentacije Vladimira Vesovića.

Iz knjige Sloboda! Jednakost! Strip! : Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja se vidi da je po svom uticaju umetnost stripa jedno od najvažnijih polja u francusko-srpskim kulturnim odnosima. Takođe se vidi da je transmedijalnost ključ svake kulture i kohezije svake zajednice, prvenstveno kroz vizuelno pripovedanje i dramske umetnosti.

Sa premijerom na francuskom jeziku, knjiga Sloboda! Jednakost! Strip! : Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja posvećena je fenomenu kulturne i umetničke simbioze dve zemlje.

Autori izložbe: Aleksa Gajić, Igor Marković i autorski tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Učesnici tribine: Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka; strip autori i stručnjaci iz Srbije i Francuske – Jana Adamovići  i autor knjige – Zoran Stefanović, piše Kulturni centar Srbije u Parizu.
Tribina je u petak 1. jula sa početkom u 19:30 časova.