Početna Događanja U Bitolju obeležena 104. godišnjica od Dana primirja u Prvom svetskom ratu

U Bitolju obeležena 104. godišnjica od Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Državnom ceremonijom, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Ambasade Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji, na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju obeležena je 104. godišnjica od Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su državna delegacija predvođena pomoćnicom ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Biljana Barošević i ambasadorka Republike Srbije u Skoplju Nevena Jovanović sa predstavnicima Ambasade.

Pomoćnica ministra Barošević je poručila da Srbija čuva sećanje na svoje slavne pretke koji su dali živote u borbama uoči i tokom proboja Solunskog fronta. Ona je istakla da Republika Srbija, čini sve što je u njenoj moći da prevaziđe istorijska nerazumevanja i netoleranciju, koja još uvek postoji među narodima na Balkanu i u širem regionu jugoistoka Evrope, prenela je Ambasada Srbiju u Skoplju.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i predstavnici Sobranja i Vlade Republike Severne Makedonije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, diplomatskog i vojnog kora, lokalne samouprave Bitolja, kao i studenti Policijsko-kriminalističkog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda, brojna udruženja Srba iz Severne Makedonije, boračka udruženja i udruženja za negovanje tradicija, kao i potomci poginulih srpskih vojnika.

Istog dana položeni su venci i odana je pošta na srpskim vojničkim grobljima u mestima Bač, Živojno, Dobroveni i Skočivir u podnožju planine Nidža, istaknuto je u Ambasadi Srbije u Severnoj Makedoniji.

Foto: Ambasada RS u SKoplju