Početna Događanja Društvo Sloga iz Štutgarta proslavilo 40 godina postojanja

Društvo Sloga iz Štutgarta proslavilo 40 godina postojanja

Igrači Sloge dvočasovnim koncertom obeležili 40 godina postojanja
Foto: Nikola Martić

Srpsko kulturni i sportski klub Sloga iz Štutgarta velikim i veličanstvenim koncertom obeležio je u nedelju u Eslingenu četiri decenije postojanja i rada u Nemačkoj. Četrdeset dugih godina, punih lepih i teških trenutaka, složnih i nezaboravnih.

Vlaške igre
Foto: Nikola Martić

Moto ovog jubilarnog koncerta je bio „Tradicija nije cilj, ona je jedno putovanje“. Uprava i igrači Sloge osmislili su priču prikazanu kroz  putovanje. U tom putovanju autobusom bilo je mnogo igre, pesama, skečeva i kratkih pozorišnih komada. Slikovito uspeli su da mnogobrojnoj publici prikažu gde sada žive i rade, kako oni tako i njihova deca, kako se omladina druži, zatim da se nove generacije rađaju u Štutgartu i okolini.

Budućnost Sloge
Foto: Nikola Martić

Takođe uspeli su prenesu poruku da svi članovi Sloge znaju ko su i odakle su i da uvek sa žarkom željom vole da pođu put matice Srbije ili Republike Srpske i da obiđu sve delove gde im žive ili gde su im živeli preci. Tako su na ovom koncertu autobusom putovali i kroz vreme i kroz mesta i po Srbiji i po Republici Srpskoj.

Igre iz okoline Beograda
Foto: Nikola Martić

Putovanje kroz igru je počelo od prestonice Beograda pa se otišlo do centra trube i Dragačeva, usput do Sremske Mitrovice a obišli su i Vlaški deo Crnorečja i Boljevac. Pošto se autobus pokvario morala je biti i pauza a put je potom nastavljen za Republiku Srpsku i Bosnu pravo u Drvar. Odatle su igrači otišli malo na jug u Dimitrovgrad ka Pčinju. Poslednja stanica i cilj putovanja je bilo Kosovo i Gnjilane sa željom da i te vredne i neprocenjive svetinje vide Slogina deca.

Publika je uživala uz solo pevanje makedonskih i srpskih tradicionalnih pesama, kao i u izvođenju pesama ženskog i muškog folklornog izvođačkog ansambla, uz muzičku pratnju Milenka Martića, šefa orkestra sa svojim timom. 

Šer orkestra Milenko Martića
Foto: Nikola Martić

Kroz ovo putovanje uživalo je preko 350 gostiju. U punoj sali bilo je gostiju gradskih vlasti iz Štutgarta, zatim predstavnika Srpske pravoslavne crkve takođe iz glavnog grada Baden-Virtemberga, predstavnika mnogih naših klubova i udruženja iz Nemačke, predstavnici Saveza srpskih folklora Nemačke, članovi i prijatelji kluba. Tri folklorna ansambla Sloge (dečiji, pripremni i izvođački) za ovaj veliki jubilej predstavila su se u 15 tačaka, pokazavši da i u rasejanju može, možda i po prvi put da se održi celovečernji koncert u trajanju od dva sata.

Igre iz Drvara
Foto: Nikola Martić


„Mislim da su svi mogli da uživaju u ovom koncertu Sloge. Posebno nas danas raduje što su mladi pravi ponos stare generacije, koja je započela sa radom kluba 1968. godine. Upravu danas čine omladinci. Za ove četiri decenije uspeli smo da naučimo i vaspitavamo preko 2600 igrača uz repertoar od 26 koreografija. Sarađivali smo sa preko 20 stručnih saradnika i koreografa sa prostora Matice. I ono što je najvažnije: sačuvali smo svoje korene i jezik u Nemačkoj i to nam je i dalje cilj u budućnosti“, istakao je potpredsednik Sloge i direktor ansambla Tomislav Sofranić.

Najmlađi igrači Sloge
Foto: Nikola Martić

Sadašnji rad sa ansamblima je delo omladinaca Srećka Sofranića i Nikole Ugrića, koji su umetnički rukovodioci ansambla. Predsednik društva je Milan Nedeljković. Oni zajedno sa direktorom ansambla Sofranićem i članovima društva Sloga osmislili su ovo jubilarno putovanje.

Direktor ansambla Sloga i potpredsednik
društva Tomislav Sofranić
Foto: Nikola Martić

„Uz 250 članova i vlastite prostorije nadamo se da ćemo i dalje ovako obeležavati još dosta uspešnih jubileja u budućnosti, uz moto čuvanja identiteta na pravi način srpskog naroda u dijaspori“, dodao je Tomislav Sofranić.

Već od osnovanja društva davne 1978. tada Srpsko nemački kulturno i sportski klub Sloga iz Štutgarta je radio na očuvanju srpske tradiciji i kulture u Nemačkoj. Taj cilj je najlakše postigao preko folklornih ansambala po kojima je poznat u Nemačkoj, Srbiji i mnogih drugim evropskim zemljama.

Predsednik Sloge Milan Nedeljković
Foto: Nikola Martić

U bogatom programu odigrane su Igre iz okoline Beograda, Igre iz Dragačeva, Dunje ranke, igre iz Pčinja, Vlaške igre Crnorečja, Igre iz Drvara, Dečije igre iz Srema, Šopske igre iz istočne Srbije, Igre iz Dimitrovgrada kao i Igre iz Kosovskog Pomoravlja.

Igre iz Kosovskog Pomoravlja za kraj putovanja
Foto: Nikola Martić