Početna Događanja Marko Radmilo danas stupa na dužnost u hramu Svetog kneza Lazara u...

Marko Radmilo danas stupa na dužnost u hramu Svetog kneza Lazara u Kaselu

Njegovo preosveštenstvo episkop Diseldorfski i sve Nemački Grigorije Durić rukopoložio je prošle nedelje u Diseldorfu Marka Radmila, đakona nirnburške parohije. Sveštenik Marko je juče služio u Nirnbergu u hramu Svetih Kirila i Metodija i ujedno se oprostio od vernika i sveštenstva te parohije. Biranim i dirljivim rečima se zahvalio vernicima što su “od srca otvorili, učili i zavoleli Hristovu nauku”. Poručio im je da ih puno voli i da ih nikada neće zaboraviti. „Kasel je moja prva sveštenička dužnost koja će, ako Bog da, potrajati i u kojoj ću nove ljude zavoleti, sa njima živeti i Bogu se moliti, a Nirnberg neću nikad zaboraviti, uvek ću ga pominjati i u njega dolaziti“. Takođe on se posebno zahvalio roditeljima Marinku i Zori Radmilo, sestri Mariji i supruzi Dragani, kao i sveštenicima Miloradu Jovanoviću i Zlatiboru Kojadinoviću.

Marko Radmilo novi paroh u Kaselu
Foto: SPC Nirnberg

Danas će u Kaselu u hramu Svetog cara Lazara u Johann-Sebastian Bach Str. 20, (34134 Kassel – Niederzwehren) Marko Radmilo biti predstavljen budućim vernicima i ujedno uveden u dužnost na liturgiji Preosvećenih darova u Kaselu u 17 časova.

Marko Radmilo je rođen 1993. u Novom Sadu od blagočestivih roditelja protoprezvitera-stavrofora Marinka Radmila i protinice Zore (rođene Vilaret). Od 1995. do 2004. je živeo u Štutgartu gde mu je otac Marinko bio postavljen za drugog paroha, a od 2004. u Nirnbergu gde je sveštenik Marinko postavljen za prvog paroha te parohije. Nakon osnovnog obrazovanja, a po blagoslovu tadašnjeg Episkopa srednjoevropskog Konstantina, upisao je petorazrednu bogosloviju “Sveti Petar Cetinjski” na Cetinju 2009. godine i završio je sa odličnim uspehom 2014. godine. Nakon srednjeg bogoslovskog obrazovanja po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja upisao je Bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči.

U Sremskim Karlovcima se u leto 2017. venčao sa Draganom (rođenom Balać) iz Šipova. Episkop Frankfurtski i sve Nemački gospodin Sergije ga je rukopoložio u čin đakona na dan Svetoga proroka Ilije u Katedralnom hramu u Sremskim Karlovcima, a prvog septembra 2017. postavljen je za parohijskog đakona pri hramu Svetih Ćirila i Metodija u Nirnbergu. Danas, 25. marta u 17 časova, arhijerejski namesnik Siniša Vujasinović i sveštenik Aleksandar Perković će ga uvesti u dužnost u Kaselskoj parohiji.

Marko Radmilo: oproštaj od vernika u Nirnbergu
Foto: SPC Nirnberg

Srpska crkvena opština u Kaselu je osnovana 20. marta 1992. Prvi paroh bio je monah, protosinđel Sergije Paraklis, a potom su služili Branislav Čortanovački (1994-1996), Duško Đeorđić (1996-1997), Simon Turkić (1999 – 2001. i 2007 – 2013),  Boško Janjić (2002-2007) i  Aleksandar Perković od 2014 – 2019.