Početna Događanja U Cirihu održan pomen za stradale od NATO bombardovanja

U Cirihu održan pomen za stradale od NATO bombardovanja

Prisutni na pomenu u Cirihu
Foto: Zdenko Ninković

U Cirihu je u subotu na Birkliplacu održan pomen u znak sećanja na stradale u NATO bombardovanju u tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji. U periodu od 12 – 15 časova, neposredno pored Ciriškog jezera, stotinak Srba je paljenjem sveća i minutom ćutanja održalo 20-godišnji pomen odavši poštu svim palim žrtvama zločinačke kampanje zapadnog vojnog saveza.

Paljenje sveća
Foto: Zdenko Ninković

Skup je održan pod nazivom „Kultura sećanja na 1999“. Želja organizatora je bila da i švajcarskoj javnosti pokaže da Srbi nisu zaboravili niti oprostili genocid koji je nad srpskim narodom izvela NATO alijansa.

Zvonimir Jovanović predsnik SKSŠ
Foto: Zdenko Ninković

Govorili su Spasoje Krivokapić, predsednik Srpskog Foruma građana iz Evropske unije i iz Švajcarske, zatim Zvonimir Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske (SKSŠ), čije organizacije su ujedno bile i prvi organizatori ovoga skupa. Pored njih govorili su i Simo Pavlović, bivši predsednik SKSŠ i član uprave Forum-a, Miroslav Frano Jukic, pisac i penzionisani oficir JNA i vojske SR Jugoslavije, kao i Milo Dubak, potpredsednik humanitarne organizacije „28. juni“. Na skupu su bili i predstavnici srpske crkve i države.

Dogovor da se sa priprema za narednu godine krene odmah
Foto: Zdenko Ninković

Nakon skupa članovi organizacionog odbora su održali sastanak u obližnjem Dietikonu gde je održana Smotra srpskog folklora Nemačke. Dogovor sa sastanka je da se već od danas kreće sa pripremom skupa za narednu godinu, kako bi do tada bio obavešten veći broj naših ljudi koji žive u Švajcarskoj. Zaključeno je, da je velika šteta što se toga dana na skupu nisu pojavili predstavnici 19 folklornih ansambala, koji su to veče održali folklorijadu..