Početna Najave U Frankfurtu za vikend služe Episkopi Grigorije i Maksim

U Frankfurtu za vikend služe Episkopi Grigorije i Maksim


Vladika Grigorije
Foto: Eparhija diseldorska

Sutra, u subotu 30. marta, u hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve služiće vladike Grigorije i Maksim. Povodom ovog velikog jubileja vladike diseldorfski i nemački Grigorije i zapadno-američki Maksim će nakon večernje službe u 18 časova održati predavanje. Specijalni gosti su mladi folkloraši sa Kosova i Metohije – igrači KUD Kopaonik iz Leposavića.

Dan kasnije, u nedelju 31. marta, vladika Grigorije će zajedno sa vladikom Maksimom služiti svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 10 časova, a potom će održati predavanje na temu 800 godina Srpske pravoslavne crkve. Hram Vaskrsenja Hristovog se nalazi u Sonderhausenstr. 53 u Frankfurtu.

1219. godine u Nikeji Sveti Sava je dobio autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu i centralna manifestacija povodom 800 godina od autokefalije će biti 1. juna u Karslrueu. Očekuje se da će i Patrijarh Irinej biti na proslavi, kada će biti i veliko osvećenje hrama Prepodobne majke Paraskeve (u Karlsrueu).