Početna Događanja U Ditikonu kraj Ciriha održana 24. smotra folkloraša Švajcarske

U Ditikonu kraj Ciriha održana 24. smotra folkloraša Švajcarske

Pobenikci igrači društva Vuk S. Karadžić iz Šenenverda
Foto: B. Krakulović

Pobednik Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda

Pobednik 24. po redu smotre Saveza srpskih udruženja Švajcarske je Srpko kulturno umetničko društvo Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda. Oni su izveli Igre iz Srema i osvojili fantastičnih 96,633 bodova (od maksimalnih 100). Tako je ocenio žiri u sastavu Dejan Trifunović, Selena Rakočević, Slobodanka Rac, dr Mirjana Zakić i Vilma Miškanović.

Pobednici sa prelaznim peharom i nagradama
Foto: Nenad Milenković

Drugo mesto pripalo je igračima FMD Izvor iz Sent Galena sa 96.367 bodova a treće KUD Kikac iz Bazela (96.267). Pored ova tri folklorna društva pravo na učešće na Evropskoj smotri srpskog folklora ostvarilo je još osam društava. To su KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha, KUD Zavičaj iz Vintertura, KUD Ras iz Lucerna, SFD Homolje iz Gosaua, KUD Nikola Tesla iz Lucerna, KUD Sveti Sava iz Cuga, KUD Karađorđe iz Berna i KUD Sveti Sava iz Altštetena. Na smotri su u takmičarskom delu učestvovali i KUD Zlatnik iz Veveja, KUD Kolo iz Nojhauzena kao i KUD Kolo iz Badena. U revijalnom delu su se predstavili igrači KUD Izvora iz nemačkog grada Novi Izenburg kod Frankfurta, kao i Ani Abrašević CH iz Badena.

Predsednik Saveza Nenad Milenković
Foto: Savez srpskih udruženja Švajcarske

Domaćin ove smotre bilo je društvo SFD Homolje iz Gosaua, a organizator Savez srpskog folklora Švajcarske. Manifestaciju je otvorila ambasadorka Republike Srbije u Švajcarskoj dr. Snežana Janković. Ona je čestitala Savezu srpskog folklora Švajcarske na odlikovanju, naglasivši da Srbi u Švajcarskoj uspešno rade na očuvanje tradicije, kulture i jezika našega naroda, što je od vitalne važnosti za opstanak svih Srba u rasejanju.
Sve prisutne goste u sali na samom početku je pozdravio predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković koji je rekao ono što svi u Srbi u Švajcarskoj već znaju a to je da je Savez odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena. Milenković je to priznanje u ime Saveza primio na proslavi Sretenja u Srbiji, a odlikovanje mu je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Obraćajući se prisutnima predsednik Saveza je naglasio da je ovo prvi put da je srpski folklor u svetu dobio priznanje za rad i entuzijazam koji ulaže u negovanje srpske kulture i tradicije u inostranstvu. On se zahvalio na podršci matice i predsednika Srbije, istakavši da će se pod pokroviteljstvom Aleksandra Vučića u Sava centru 8. i 9. juna održati Evropska smotra srpskog folklora, na kojoj je domaćin upravo Savez srpskih folklora Švajcarske.

Orden Karađorđeve zvezda trećeg stepena
Foto: Savez srpskih udruženja

Oko dve i po hiljade prisutnih je bodrilo mlade igrače, koji su nastojali da u što boljem svetlu prikažu svoja folklorna umeća. Pored takmičenja smotre srpskih folklora su i nastale radi druženja igrača iz raznih društava pa je tako bilo i te večeri. U dobroj atmosferi i prijatnom ambijentu provedeno je još jedno lepo srpsko veče uz razna kola i omiljene pesme, upoznavanju novih drugara i razgovoru o Evropskoj smotri i druženju sa ostalim članovima srpskih folklora i uživanju u blagodetima prestonice Srbije.

Deo prisutnih u sali
Foto: Nenad Milenković

Specijalne nagrade

Pored ocenjivanja koreografije, igre i pevanja žiri dodeljuje i specijalne nagrade. Tako je ovoga puta specijalna nagrada za najbolje novoizvedenu koreografiju pripala društvu Vuk Karadžić iz Roršaha. Koreografija KUD Kikca iz Bazela je ocenjena kao koreografija koja je postavkom najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu.

Dve specijalne nagrade za drugoplasirani ansambl Izvor iz St. Galena
Foto: Nenad Milenković

Za najbolju pevačku grupu su proglašene devojke KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha, dok su momci iz FMD Izvor iz Sent Galena dobili specijalnu nagradu za najbolju mušku pevačku grupu. Za najbolji pevački ansambl proglašen je SKUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda. Najbolji spoj originalne i rekonstruisane nošnje je bio kod društva Ras iz Lucerna a specijalnu nagradu za najoriginalniju nošnju dobili su igrači KUD Karađorđe iz Berna. Najbolju muzičku obradu i aranžman imali su mladi iz KUD Homolje iz Gosaua, a najuigraniji ansambl je bio i pobednik smotre SKUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda. Nagradu po specijalnom nahođenju žirija za najnadahnutije izvođenje je dobilo FMD Izvor iz Sent Galena dok je KUD Zavičaj iz Vintertura dobio nagradu po specijalnom nahođenju žirija za stilsko izvođenje „Srpskih igrača iz Banata“.

Odata pošta Radojici Kuzmanoviću
Minutom ćutanja prisutni su odali poštu nedavno preminulog Radojici Kuzmanoviću istaknutog pregalcu u oblasti folklorne umetnosti, nosilaca nagrade za Životno delo Ansambla „Kolo“ čiji je bio i igrač, i direktor i član upravnog odbora.  Radojica je čitav svoj život posvetio je narodnoj igri kako u Srbiji tako i u rasejanju a poslednjih godina najviše se sarađivao sa društvima Kikac iz Bazela i Oplenac iz Toronta.

Igrali za „Direktora“
Igrači Kikca iz Bazela plasman posvetili Radojici Kuzmanoviću