Početna Događanja Nestrpljivo se čekaju članovi KUD Kopaonik iz Leposavića

Nestrpljivo se čekaju članovi KUD Kopaonik iz Leposavića

Sve je spremno i čeka se samo nedelja, kada će predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu sa još šest klubova kao domaćini dočekati članove KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije. Očekuje se veliki spektakl, a dolazak na ovu manifestaciju najavio je i veliki broj Srba iz raznih krajeve nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Koncertu mladih igrača prisustvovaće ambasador Srbije u Nemačkoj, kao i svih šest generalnih konzula. Pored njih doći će i predstavnici više ministarstava Republike Srbije, koji će dan kasnije u okviru konzularnih dana imati sastanke u Štutgartu.

Igrači KUD Kopaonika iz Leposavića
Foto: arhiva KUD Kopaonik

Pored članova KUD Kopaonik iz Leposavića nastupiće i folklorna društva iz Baden-Virtemberga, a u nastavku programa goste će zabavljati Dragica Radosavljević Cakana, takođe rodom iz Leposavića, kao i Dejan Ćirković Ćira. Mesto održavanja je Ankenhalle Kuchen, Jahnstrasse 37, 73329 Kuchen i to od 15 do 22 sata.

Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu, Božidar Vučurović, poziva sve zainteresovane da zajedno ovim nastupom igrača iz Leposavića prođu Kosovom i Metohijom i da uživaju u melodijama stare Srbije, kao i da osveže sećanja na naše kulturne i duhovne vrednosti.

KUD Kopaonik iz Leposavića na Kosovu i Metohiji spada među najbolje folklorne ansamble Srbije
Foto: lična arhiva

Predstavnici klubova domaćina (Srpski centar i Morava iz Štutgarta, Karađorđević iz Rojtlingena, Nova generacija iz Šorndorfa, Sveti Sava iz Gepingena i Srpski kulturni centar iz Sindelfingena) će nastojati da udovolje svim željama gostiju i nadaju se divnoj manifestaciji i lepom druženju sa mladima sa Kosmeta. Biće ovo prvi nastup igrača KUD Kopaonik iz Leposavića u ovom delu Nemačke. Društvo postoji već dvadeset i jednu godinu. Osnovano je da bi čuvalo tradicionalno stvaralaštvo i kulturni identitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ima tri sekcije – muzičku, folklornu i pevačku, kao i radionicu za izradu narodnih nošnji. KUD je do sada imao preko 1500 javnih nastupa i to ne samo u Srbiji već i u Rumuniji, Ukrajini, Grčkoj, Italiji, Austriji, Poljskoj, Turskoj, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Australiji, Kipru, Jordanu, Tunisu, Bugarskoj, Francuskoj i Španiji. Društvo je do sada obučilo preko 1600 članova, izvodi 28 koreografija i trenutno broji 320 članova. Uvršćeno je među najbolje folklorne ansamble u Srbiji.

Nosilac je brojnih medalja, zahvalnica i priznanja, među kojima su jedna zlatna, tri srebrne i dve bronzane medalje, Beogradski pobednik na Saboru 2002. godine, Gran-pri na međunarodnom festivalu u Ukrajini, Oktobarska nagrada Opštine Leposavić za posebne zasluge u oblasti kulture, Zlatni opanak, Festival folklora u Valjevu, zatim jedan zlatni, dva bronzana opanka i jedno majstorsko pismo, rekonstrukcija kostima iz Metohije, Centralnog Kosova, građanski kostimi iz Prištine i Đakovice su poneli visoke nagrade za kvalitet izvedenog rada, nagrade za istraživački rad na terenu Centralnog Kosova.

Ženska pevačka grupa KUD Kopaonik iz Leposavića
Foto: arihva KUD Kopaonik

Članovi KUD Kopaonika su poznati i po istraživanju terena širom Kosova i Metohije. Istraživanja su obavljena na trinaest lokacija (Sirinićka župa, Sredačka župa, Đakovica, Velika Hoča, Orahovac, Prizren, Peć, Osojane, Vučitrn, Priština, Kosovsko Pomoravlje – Gnjilane, Ibarski Kolašin i Leposavić), Obrađivane su muzikološke, etnomuzikolške i koreološke teme na osnovu kojih su proizašle koreografije, među kojima su igre i pesme iz Peći i Prizrena.

KUD Kopaonik ima svoju slavu, posvećenu Svetom Kralju Milutinu, koji je njihov zaštitnik.