Početna Događanja U Frajburgu proslavljen Đurđevdan

U Frajburgu proslavljen Đurđevdan

Parohijani u Frajburgu slavili Đurđevdan
Foto: Fejsbuk SPC Sveti Sava Frajburg

U svim hramovima u rasejanju, u ponedeljak je proslavljen praznik Svetog velikomučenika, čudotvorca i pobedonosca Georgija. Veliki deo srpskih porodica u rasejanju je takođe slavio ovaj dan i to po pravim srpskim običajima. Tako je bilo i u Frajburgu, gde je proslava počela liturgijom u hramu posvećenom Svetom Savi, nakon koje je protojerej Jovan Gatarić osveštao slavska obeležja i presekao slavske kolače mnogih domaćina, poželevši im srećnu slavu i svako dobro od Gospoda.

Naredna velika proslava u frajburškoj parohiji je u subotu, 11. maja, kada će se obeležiti parohijska slava Spaljivanje moštiju Svetoga Save. Sveta liturgija počinje u 10 časova, a za 11 je predviđen slavski ručak uz muziku i nastup folklorne grupe Srpkog kulturnog društva Nikola Tesla iz Frajburga. Adresa hrama u kome se održavaju srpske liturgije: Kirchweg, 79280 Au kraj Frajburga.

Frajburg je mala parohija ali veliki broj vernika slavi Đurđevdan
Sveštenik Jovan Gatarić i slavski obred
Foto: Fejsbuk SPC Sveti Sava Frajburg

 
Dan kasnije, u nedelju 13. maja, paroh Jovan Gatarić će sa svojim parohijanima u Ofenburgu obeležiti još jednu parohijsku slavu: Svetog Vasilija Ostroškog. Liturgija počinje u 10, a od 11 časova je planiran slavski ručak uz muziku i ponovni nastup folklorne grupe SKUD Nikola Tesla iz Frajburga. Familienzentrum am Muelbach, Vogesenstr. 14, 77652 Offenburg.