Početna Događanja Desa Burazor Aslanidu promovisala svoj drugi roman: „Noć iza Berlinskog zida”

Desa Burazor Aslanidu promovisala svoj drugi roman: „Noć iza Berlinskog zida”

Desa Burazor Aslanidu, književnica iz Štutgarta, promovisala je, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u glavnom gradu Baden-Virtemberga , svoj drugi roman Noć iza Berlinskog zida. Organizatori ove književne večeri su bili Odbor Srpskog kulturnog prosvetnog društva (SKPD) Prosvjeta za Nemačku i Srpsko kulturno društvo Sveti Sava iz Štutgarta.

Desa Burazor Aslanidu sa svojim knjigama
Foto: Rasejanje.info

Tema novog romana su sudbine vezane za Drugi svetski rat. „Iako je taj strašni Drugi svetski rat davno završen, o njemu ima još dosta toga da se kaže“ istakla je Desa Burazor Aslanidu, ističući da ima još mnogo neiskazanih i nezabeleženih primera u kojima je zločinački um ostavio neizbrisive tragove. „Pokušala sam da to uradim kroz istraživanja i ispovesti ljudi koji su u sebi skrivali mnoge neverovatne doživljaje. Poseban fokus usmerila sam na stradanje žena, o čemu naša javnost skoro ništa ne zna, pa je za mene to bilo vrlo izazovna i zanimljiva tema. Mnoge ispovesti su me duboko potresle” naglasila je autorka, koja se pored redovnog posla, pored pisanja i slikanja, neumorno bavi i humanitarnim i društvenim radom. Ona je dodala, da je u romanu pisala šta se događalo u noćima iza „zidina pomračenog uma – da su te zidine strašnije od Berlinskog zida“, potom šta se skupljalo u dušama pojedinaca i kako su „izdržavali moralni zidovi, gde su i kada popuštali i pucali do potpunog uništavanja“.

Program su vodili Jordan Đević, potpredsednik Prosvjete, Vesna Horn iz uprave Prosvjete, Ljiljana Tresač iz Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i Tamara Kurdulija, student i sekretar Prosvjete. Gošće večeri su bile pisac Borica Đekanović Perišić, pevač Dragana Milićević, kao i članovi SKD Sveti Sava. Manifestaciju je otvorio i goste pozdravio konzul Dragan Dimitrijević, istakavši da su kulturna dešavanja u dijaspori veoma značajna i poželeo da ih u budućnosti bude više.

Promociju prvog ljubavnog romana Gradonačelnik i Srpkinja 2014. godine Desa Burazor Aslanidu je takođe imala u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije.