Početna Vesti Kazna za nevakcinaciju malih boginja u Nemačkoj može biti i do 2500...

Kazna za nevakcinaciju malih boginja u Nemačkoj može biti i do 2500 evra

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan predstavio je svoj zakon o vakcinaciji protiv malih boginja. Po njemu, dete koje nije vakcinisano neće moći da posećuje ni jaslice ni vrtić, kao ni školu. Roditelji čija dece ne budu vakcinisana moraće da imaju potvrdu lekara zbog čega nisu vakcinisana – u suprotnom im se preti novčanom kaznom i do 2500 evra.

Vakcine protiv malih boginja su za državne pacijente besplatne, i po rečima ministra one daleko manje ugrožavaju pojedince nego kada se od malih boginja oboli. Ministar Špan je naglasio, da su vakcine koje se koriste dobre i pouzdane. Prema trenutnom podatku medicinskog instituta Robert Koh, u Nemačkoj je vakcinisano 93 procenta dece. Međutim to za Ministarstvo zdravlja nije dovoljno. Ministar želi da iskoreni male boginje u Nemačkoj.

Po novom predlogu zakona, za koji se ministar zdravlja Jens Špan nada da će stupiti na snagu još u ovoj godini, vakcine protiv malih boginja moći će da se prime kod svih lekara, a ne samo kod pedijatara ili lekara opšte prakse, kako je bilo do sada. Jedino zubari neće moći da vakcinišu.