Početna Događanja U Ofenburgu proslavljena parohijska slava Sv. Vasilije Ostroški

U Ofenburgu proslavljena parohijska slava Sv. Vasilije Ostroški

Domaćini slave u Ofenburgu: Zorica Kalinić i Darko Jovanović
Foto: SPC Sveti Sava Frajburg

Crkvena parohija u Ofenburgu proslavila je u nedelju parohijsku slavu Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon liturgije, protoprezviter Jovan Gatarić prerezao je slavski kolač i osveštao slavska znamenja ovogodišnjih kumova Darka Jovanovića i Zorice Kalinić.

Luka, Zora i Marko kumovi naredne slave
Foto: SPC Sveti Sava Frajburg

Domaćini naredne slave su braća i sestra Marko, Luka i Zora Nikolić iz Lara. Slavlje su upotpunili igrači folklorne sekcije Nikola Tesla iz Frajburga, predstavivši se mnogobrojnim gostima Igrama iz Šumadije. Uz obilje hrane i pića, kola i pesme nastavljeno je lepo druženje do večernjih sati. I ove godine veliki broj gostiju došao je iz Frajburga da podrži svoje sunarodnike u Ofenburgu.

Deo igrača SKUD Nikola Tesla iz Frajburga
Foto: SPC Sveti Sava Frajburg

Sveti Vasilije Ostroški se zbog isceliteljskih moći svojih moštiju i svetih molitvi naziva i Čudotvorcem. U manastiru Ostrog, gde počivaju mošti ovog svetitelja, svake godine se posle liturgije održava veliki narodni sabor. Sveti Vasilije se slavi i kao krsna slava. Rođen je 1610. godine, kao Stojan, u porodici Jovanovića, u selu Mrkonjić, u hercegovačkom Popovom Polju. Od malena je bio ispunjen ljubavlju prema Bogu i crkvi, pa je otišao u trebinjski manastir Uspenija Bogorodice i primio monaški čin.

Vrlo brzo se pročuo po svom ozbiljnom i podvižničkom životu, kao i po trpeljivosti, milosrđu, praštanju i hrabrosti. Bio je izabran za zahumskog i skenderijskog episkopa. Živeo je u manastiru Tvrdoš, sve dok ga Turci nisu razorili, kada se preselio u Ostrog, gde je i umro 1671. godine.

Veselo društvo iz Frajburga Foto: SPC Sveti Sava Frajburg