Početna In Memoriam In memoriam Todor Lojpur

In memoriam Todor Lojpur

Todor Lojpur (85), istaknuti društveni aktivista i šahista, premio je krajem nedelje u Novom Sadu, u kome je početkom nedelje i sahranjen na Novom groblju. Ostaće upamćen kao strastveni šahista i neko ko je do poslednjeg dana organizovao šahovske turnire. Bio je predsednik Šahovskog saveza Srba u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, potom savezni šahovski sudija, veliki društveni aktivista mnogih ranije jugoslovenskih, a po raspadu države i srpskih udruženja.

Todor Lojpur
Foto: Rasejanje.info

Do poslednjeg dana bio je član kluba Kozara iz Štutgarta, u kome je rado organizovao razne turnire – poslednjih godina najčešće martovski i novembarski brzopotezni turnir. Želja mu je bila, da što više mladih dovede u šahovske sekcije i stalno je i neumorno pričao o šahu. „Šah je zdrav i koristan za sve, trebalo bi ga uvesti i u škole, kao što se predlaže“ često je govorio autoru ovoga teksta.

Svoju unuku Aleksandru Lojpur je još sa četiri godine počeo da uči šahu, pa nije ni čudno što je ona kasnije postala član šahovske reprezentacije Srbije iz Nemačke.
Todor Lojpur je bio i savezni sudija, družio se sa Svetozarom Gligorićem i u više navrata ga je dovodio za Nemačku.

Rođen je u Kolašinu 1937. Detinjstvo i mladost je proveo u Vojvodini. Višu mašinsku školu je završio u Beogradu, a Višu pedagošku odsek sport u Zagrebu. Zaposlio se bio u Žito produktu u Kuli, odakle je 1966. sa 29 godina došao za Nemačku na specijalizaciju na tri meseca. „Svidelo mi se u Nemačkoj. Video sam da mogu mnogo više da stvorim, mogao sam da vozim auto, a ne biciklu kao kod kuće. Vrlo brzo sam našao posao. Zaposlio sam se u firmi u kojoj sam radio 32 godine, odakle sam otišao u invalidsku penziju“, ispričao je Todor Lojpur.

Često je boravio u Novom Sadu, u kome je sa suprugom Danicom usvojio dete. Zbog velike razlike u godinama uvek je govorio da je usvojio unuku. O supruzi je uvek pričao sa velikim poštovanjem i o tome da mu je drago da je oženio ćerku porodičnih prijatelja njegovih roditelja, koji su se družili u Kraljevini Jugoslaviji.

U mladosti se dosta bavio i drugim sportovima, posebno fudbalom. Srpsko rasejanje u Nemačkoj, a posebno u Baden-Virtembergu je odlaskom Todora Lojpura ostalo bez strasnog šahiste i velikog aktiviste.