Početna Zanimljivosti Na slovo na slovo „P“

Na slovo na slovo „P“

Rubriku vodi Isodora Vujić, student istorije iz Beograda

Ovog puta članak je posvećen vama, pripadnicima jačeg pola, jer ako ste mislili da ćete biti pošteđeni, prevarili ste se. Ipak su istoriju mode uglavnom menjali upravo muškarci.

Iako ima dosta da se diskutuje na ovu temu, hajde da se fokusiramo na samo jedan aksesoar, u ovom slučaju – patike. Na mušku obuću se generalno i ne obraća toliko pažnje kao na žensku. Praktično je svejedno šta ćete da obujete uz udoban džins i polo majicu gore – patike na farmerke je kombinacija u kojoj nikako ne možete da pogrešite. Međutim, tu se javlja i jedan ne toliko mali problem. Prvo je dočekan na velika vrata među poznatima, posle i na crvenom tepihu, nakon čega je „preplavio“ Instagram. Nažalost, primio se i na ulicama gradova širom sveta i smatra se uspešnom „street style“ kombinacijom. Govorim o izboru patika na odelo. U suštini, nepotrebna pojava.

Foto: Lazar Photography

Stoji da nošenje kožnih cipela tokom celog dana ne predstavlja neku vrstu udobnosti, pogotovu ako su nove i nerazgažene. Ali patike, i na to sportski model, nikako nisu opcija! Kada ste se već odlučili na eleganciju tokom celog dana, držite se tog stava u potpunosti. U krajnjem slučaju, lako se može odati utisak neozbiljnosti. Ne doliči da se na poslovni sastanak ili sednicu fakulteta dođe u odelu i na to najnoviji modeli sportske obuće. Ipak niste krenuli da trčite maraton, zar ne? Ako dozvolimo da se upravo patike nose na odela, koja su simbol muške elegancije, zar se njihova poenta i smisao muževnosti ne gubi? Modernizacija jeste pozitivna, ali ne u svim aspektima. Neke granice moraju da postoje, jer u suprotnom rizikujemo da se izgubi sveopšti doživljaj stila i ukusa za modu.

Naravno, uz lagano laneno odelo na primer, ili samo košulju na pantalone u obzir mogu da dođu obične, jednobojne patike koje su praktično za svaki dan. Takođe, uz takav izbor kombinacija odlično bi se uklapale muške mokasine ili espadrile, koje ostavljaju utisak opuštenosti i ležernosti.

Za kraj mogu slobodno reći da, koliko god „današnji trendovi“ nalagali da patike mogu apsolutno uz sve, prvo razmislite gde ste se uputili i kakav utisak želite da ostavite.