Početna Događanja U Štutgartu se u četvrtak, 30. maja, održavaju Vidovdanske sportske igre učenika...

U Štutgartu se u četvrtak, 30. maja, održavaju Vidovdanske sportske igre učenika Srpske dopunske škole u BV

Treće po redu Vidovdanske sportske igre učenika koji pohađaju Srpsku dopunsku školu, održaće se u četvrtak, 30. maja, u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. U okviru ovih igara realizovaće se i Kros RTS-a, kao obavezna vannastavna aktivnost Srpske dopunske škole, zatim fudbalski turnir i rekreativno-sportske i zabavne igre sa rekvizitima. Organizatori su Savet roditelja „Škole Vuk i Dositej“ iz Štutgarta i okoline, sa svojih sedam punktova, čiju decu podučava profesor Biljana Petrović. Domaćin trećih po redu Vidovdanskih igara su roditelji đaka iz Ludvigsburga i Kornvesthajma. Pokrovitelj ove sporske manifestacije, koja je i među đacima i među roditeljima već postala vrlo popularna, je Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu.

Sa otvaranja Drugih po redu Vidovdnaskih sportksih igara
Foto: arhiva B. Petrović

„Učesnici su učenici srpskih dopunskih škola iz cele pokrajine Baden-Virtemberg, a za sada ih, na priloženim spiskovima, imamo skoro 300. Učiteljice su prijave morale znatno ranije da prilože, kako bismo na vreme mogli da pristupimo organizaciji i da obezbedimo nagrade za svu decu-učesnike“ izjavila je za portal Rasejanje.info profesorka Biljana Petrović. Ona je i inicijator ove zajedničke manifestacije, koju već treću godinu za redom organizuje zajedno sa Savetom roditelja svojih učenika.

„Ceo tim užurbano radi na poslednjim priprema i svi se neizmerno radujemo, jer će to biti divna prilika za druženje dece, učiteljica i roditelja iz cele pokrajine. Koordinacioni tim je dobro raspoložen, a nadamo se i lepom vremenu“ naglasila je profesorka Petrović i ujedno pohvalila sve angažovane roditelje. „Moram da istaknem odličnu saradnju sa roditeljima svih ovih godina. To će se pokazati i na ovim Vidovdanskim sportskim igrama. Roditelji su već napravili detaljan plan ko će gde biti i šta će raditi. Oni sjajno koordiniraju između sebe i svi se javljaju za razne vrste pomoći. Na primer, štand sa prodajom kolača je obezbeđen po smenama na svakih sat vremena. Zna se tačno svačije mesto na terenu toga dana – ko je na startu i cilju, ko na terenu za slobodne igre. Svaki fudbalski tim ima svog selektora, a imamo i profesionalne sudije i među roditeljima i među bivšim osmacima, tako da se zaista radujem da sve što pre pozdravimo na terenu u četvrtak“, dodala je profesorka Biljana Petrović u ime organizacionog tima ovogodišnjih Vidovdanskih sportskih igara. Ona je ujedno zamolila roditelje, da deca toga dana budu sportski obučena i prilagođena vremenskim uslovima.

Atmosfera u publici prethodne godine
Foto: arhiva B. Petrović

Manifestacija počinje u četvrtak u 9:30 na adresi Vereinsgaststätte WALDBLICK Schlotwiese, Hirschsprungallee 20, 70435 Stuttgart, a okupljanje roditelja i dece je u 9 časova.

Raspored Trećih Vidovdanskih igrača učenika Srpske škole

9:00 Okupljanje dece i roditelja

9:30 Otvaranje Trećih Vidovdanskih sportskih igara uz pevanje himne, obraćanje zvaničnika i organizatora i saopštenje propozicija.

9:45 – 10:00 Početak Krosa RTS-a

(Deca se okupljaju kod označenog „starta za trku“ uz prisustvo svojih učiteljica. Predviđeno je 27 trka i svi đaci su podeljeni po polu i uzrastu. Prvo trče najmlađi, a najstariji na kraju i tim redom se i odvija priprema).

12:00 – 12:30  Završetak Krosa (Nakon završenog krosa deca mogu da odu na teren za slobodne igre kod organizacionog tima. Čim učiteljice napišu diplome proglašavaju se pobednici uz dodelu diploma i medalja za prvo, drugo i treće mesto. Svi ostali, bez obzira na plasman, dobijaju medalju, malo manjeg obima. Svaka učiteljica deli diplome i medalje svojim đacima).

13:00 Proglašenje pobednika i dodela diploma i medalja

13:15 Početak fudbalskog turnira – učestvuje 12 ekipa (prema trenutnom spisku)

15:30 Završetak fudbalskog turnira i dodela pehara i medalja

Nakon završetka turnira nastavak druženja.

Organizacioni tim Trećih Vidovdanskih igara naglašava da može biti i malih odstupanja zbog nedolaska izvesnog broja učesnika ili većeg dolaska ili zbog eventualnih prekida ukoliko to budu diktirali vremenski uslovi, zatim zbog zajedničkog fotografisanja i sl.