Početna Najave Veliko osvećenje hrama u Karlsrueu, proslava Eparhijske slave, centralna proslava 800 godina...

Veliko osvećenje hrama u Karlsrueu, proslava Eparhijske slave, centralna proslava 800 godina postojanja SPC i 50 godina eparhije u Nemačkoj

Crkvena opština Karlsrue je u subotu, 1. juna, domaćin više velikih i važnih događaja za srpski narod u Nemačkoj. Veliko osvećenje hrama  Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu, proslava Eparhijske slave Sveti Nikolaj Srpski, centralna proslava 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve kao i 50 godina od osnivanja eparhije u Nemačkoj.

Proslava će početi liturgijom u hramu Prepodobne majke Paraskeve (Erzbergerstraße 170, 76149 Кarlsruhe) sa početkom u 9:30. Služiće  Episkop diseldorfski i nemački gospodin Grigorije uz sasluženje četiri episkopa, 12 sveštenika i 4 đakona. Pored vladike Grigorija tu su i episkop Atanasije Jeftić, episkop srednjezapadnoamerički i novogračanički Longina, episkop raško-prizrenski Teodosije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Hram posvećen Prepodobnoj majci Paraskevi u Karlsrueu
Foto: A. Škorić

Kumovi na osvećenu hrama su Goran Lukić iz Epingena i Vinko Majinović iz Karlsreua sa svojim porodicama. Liturgiji će prisustvovati i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović sa pratnjom, zatim delegacija vlade Republike Srbije, dekani katoličke i evangelističke crkve, predstavnici gradske uprave grada Karlsruea, kao i Srbi sa čitave teritorije Nemačke.
Zajednički ručak, uz bogat kulturno-zabavni program, predviđen je od 13 časova u sali Rheinstrandhalle Daxlanden, Lindenalle 12, 76189 Karlsruhe.


U bogatom programu predstaviće se etno-grupa Čuvari iz Beograda, guslari društva Hajduk Veljko iz Frankfurta, solistkinja Dalila Đelić uz pratnju Maje Vučković, folklorne grupe iz Raštata, Frajburga, Fridrihshafena, Karslruea i Filingena. Za muzički deo programa zadužen je pevač Ivan Kukolj Kuki, pevačica Dijana i muzičari Rajko i Likar.

Sve za šest godina

Lokalni paroh protonamesnik Aleksandar Škorić je sjajan primer kako dobrom organizacijom i uz motivaciju parohijana može mnogo da se postigne. Za samo šest godina Srbi u Karlsrueu sa okolinom su ne samo kupili hram za sopstvene potrebe, već su ga i kompletno renovirali, opremili i oslikali, a uredili su i dvorište koje obuhvata „park“ od 8.500 kvadratnih metara. Otac Škorić se toplo zahvaljuje svojim parohijanima na napornom i nesebičnom radu, zalaganju, trudu i što sada hram izgleda kao prava srpska svetinja. Svi sa nestrpljenjem očekuju veliko osvećenje hrama.