Početna Događanja Iza uspešnih Vidovdanskih sporskih igara u Štutgartu stoji dobra organizacija i veliki...

Iza uspešnih Vidovdanskih sporskih igara u Štutgartu stoji dobra organizacija i veliki tim roditelja (02)

Dragana Stevanović iz Ludvigsburga, predsednik Saveta roditelja škole „Vuk i Dositej“

Domaćini, ovih trećih po redu Vidovdanskih sportskih igara bili su roditelji đaka iz Ludvigsburga i Kornvesthajma, koje su predvodile Dragana Stevanović i Ana Aleksić ispred Saveta roditelja srpske škole „Vuk i Dositej“. Svoje utiske i kako su izgledale višemesečne pripreme za manifestaciju koja je okupila skoro 300 đaka koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku, prenela je za internet portal Rasejanje.info Dragana Stevanović. Uvek nasmejana i pozitivna ni ovoga puta nije skrivala svoje zadovljstvo, što su igre uspele.

Domaćini trećih po redu Vidovdanskih igara Ana Aleksić (levo) i
Dragana Stevanović (desno)
Foto:Rasejanje.info

„Prezadovoljna sam! Sve je urađeno onako kako smo se dogovorili i po zajedničkim planovima. Zaista, čula sam samo pohvale, niko mi nije prišao sa kritikom, što ne znači da takvih osoba nema”, kroz osmeh je počela priču Dragana. Kaže da ne zna gde bi im se moglo i zameriti pošto roditelji koji su sportske igre organizovali nisu profesionalno obučeni za takve vrste manifestacija već samo roditelji koji su radili po nekom svom skromnom umeću i znanju. “Jedino smo malo kasnili na početku, a i kraj programa su sama deca odužila jer su htela još da se druže“ rekla je Dragana.

„Opšti utisak koji smo i stekli i doživeli je, da su ljudi zaista uživali u dekoraciji gde su se svugde videla obeležja Srbije. Uživali su u tome što se samo čuje srpski jezik, smeh dece i njihov žagor. Lepo vreme pa i hrana i kolači su takođe doprineli uživanju. Poseta ministra takođe. Osetilo se zadovoljstvo prisutnih što je i bio naš cilj“,

Ministar prosvete Šarčević pružio je veliki značaj ovoj manifestaciji
Foto: Rasejanje.info

Savet roditelja srpske škole „Vuk i Dositej“ je bio počastvovan dolaskom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, zatim pomoćnika ministra Vesne Nedeljković, državne sekretarke Ane Langović, generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Božidara Vučurovića kao i koordinatora srpske nastave u inostranstvu Biljane Bukinac. Takođe i dolazak sveštenika Srpske pravoslavne crkve oca Bore i Stanka zajedno sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem je dobro prihvaćeno.

“Njihovo prisustvo pokazuje koliko je ovakva manifestacija postala popularna i koliko je skrenula pažnju na svoje postojanje kao i razlog zbog čega je nastala. A nastala je iz ideje da se deca još više zbliže i upoznaju, da kroz sport opet govore svoj maternji jezik i da nikako ne zaborave ko su i odakle potiču”, naglasila je Dragana Stevanović.

Dragana je predavala medalje pobednicima Kros-a RTS
Foto: Rasejanje.ifno

Ona je istakla da ovaj Savet roditelja postoji od dolaska na rad u Srpsku dopunsku školu profesorke srpskog jezika i književnosti Biljane Petrović. I u tom Savetu Dragana je birana za predsednika Saveta roditelja u tri mandata. Jedne godine je bila na funkciji savetnika uprave. Predsednica Saveta roditelja škole „Vuk i Dositej“ ističe da se roditeljima svidela ideja profesorke Petrović da se organizuju Vidovdanske sportske igre i da su je podržali u tome. „Odlaskom profesorke Petrović, kojoj ove godine ističe mandat na žalost doći će i do promena u postojećem Savetu roditelja. Mi smo tu četiri godine i pomalo smo umorni od svih obaveza a sa druge strane mora se dati šansa i drugim roditeljima da iskažu svoju kreativnost. Ja se iskreno nadam da će i novi članovi Saveta roditelja nastaviti sa ovakvim manifestacijama, mada se kod mene javila bojazan, nadam se neosnovana i nadam se da će i drugi imati interesovanje za ovakve manifestacije. Upravo zbog toga je dobro što novinske kuće i portali promovišu i detaljno izveštavaju i na taj način popularišu ovakav vid okupljanja dece i roditelja iz čitave okoline i portalu Rasejanje.info hvala n tome“ rekla je Dragana koja je za kraj pohvalila sve roditelje i đake na učešću u sprovođenju organizacije kao i svima na dolasku.

Zahvalni svim roditeljima koji su dali sve od sebe da Vidovdanske igre prođu što bolje
Foto: Rasejanje.info


„ Treba da se zna da su mame iz Ludvigsburga i Kornvesthajma pripremile ukupno 30 kolača i da su neumorno stajale i prodavale…Moj lični prijatelj nam je poklonio kafe automat za taj dan koji nam je omogućio i prodaju kafe. Cene su bile pristojne jer nam nije bila želja da napravimo veliku zaradu već da taj trud mama za decu simbolično naplatimo i pridodamo našim školskim kasama. Isto tako smo imali i dogovor sa ugostiteljem Rakom da cena pljeskavice bude samo 4 evra za goste toga dana. Već je poznato da su deca učesnici dobili besplatan i doručak i ručak od strane konzulata. Sve medalje i pehare, kao i nalepnice je obavio muški deo tima…Zoran je kupio pehare, Žarko medalje, Mika nalepnice…“

Mika Milovanović iz Šorndorfa bio je takođe u organizacionom timu
Foto: Rasejanje.info

„Profesorka Biljana je napravila tabele krosa i popisala svu decu ostalih učiteljica. Ana Aleksić i ja smo bile zadužene za kupovinu dekorativnog materijala kao i za ukrašavanje, kupovinu potrebnih stvari za kafu i kolače, kao i organizaciju mama za pravljenje kolača. Što se trka tiče imali smo četiri roditelja, preciznije četiri mame na cilju. Svaka je pratila po jedno dete za prvo, drugo i treće mesto i četvrta je bila dodatni sudija na samoj liniji cilja“, dodala je za kraj Dragana Stevanović. Sve čestitke idu na račun kompletnog Saveta roditelja i svim roditeljima i đacima koji su se potrudili da ove igre ostanu u lepom sećanju i nezaboravnom druženju.

Roditelji i đaki učiteljice Mirjane Milošević iz Karlsruea, Baden-Badena, Bruhsala, Forchajma, Raštata i Gagenaua su došli da podrže manifestaciju Foto: Rasejanje.info