Početna Događanja Na 29. međunarodnom festivalu „Modno“ u Karlsrueu Srbe predstavili članovi Srpskog kulturnog...

Na 29. međunarodnom festivalu „Modno“ u Karlsrueu Srbe predstavili članovi Srpskog kulturnog centra

Veliki međunarodni festival grada Karlsruea pod nazivom „Mondo“ (Svet) održan je minulog vikenda. Preko 50 udruženja, klubova i organizacija je učestvovalo i predstavilo kulturu, tradiciju i (ili) gastronomiju svoje zemlje. Bilo je ovo 29 po redu druženje naroda u ovom lepom univerzitetskom gradu i nekadašnjem sedištu pokrajine Baden (dok nije došlo do ujedinjenja sa Virtembergom).

Ispred srpskog štanda uvek veselo i raspoloženo: rashlađenje uz kiselu vodu „Knjaz Miloš“je uvek prijalo
Foto: Mira Bezerlev

Srbe su predstavljali članovi Srpskog kulturnog centra koji su na ovoj manifestaciji od osnivanja svoga udruženja. Oni su, kao i prethodnih godina imali svoj štand na kome se su u obilju hrane i piće prodavali i naši specijaliteti sa roštilja, kuvani pasulj, pečenje kao i naša pića. Članovi folklorne sekcije Centra KUD Kolo veselo, na centralnoj bini odigrali su igre iz Srbije. „Bilo je naporno, veoma vruće ali sa druge stane jako veselo. Svi smo bili dobro raspoloženi, kao i gosti i ostali učesnici. Radilo se puno, pevalo se, igralo kolo zajedno sa Bugarima, sirtaki sa Grcima… Naša deca su imala prelep nastup i borila su se sa vrućinom. Nije im bilo lako, ali je njihova ljubav prema našim precima pokazala koliko im je nastup bio važan. Uprava sa mnogim članovima se posebno potrudila i založila da sve prođe kako treba. Presrećni smo“, istakla je predsednica Centra za portal Rasejanje.info Valentina Vanja Anđić.

Na bini i pored velike vrućine mlade igračice KUD Veselo kolo odigrale sprske igre
Foto: Mira Bezerlev

Manifestaciju je, na centralnom trgu Stephanplatz otvorio gradonačelnik Karlsruea dr. Frank Mentrup. Takođe su mnogobrojne posetio i učesnike pozdravili i organizatori skupa. Želja organizatora da se i na ovaj način predstavnici različitih kultura bolje upoznaju i što više približe jedni drugima je u potpunosti uspela. Pored našeg naroda nastupili su predstavnici i drugih naroda koji žive na teritoriji grada. Neko je predstavio svoje muziku, neko plesaće, nego igrače, neko kuhinju, nego kulture… ali su svi uživali, družili se i dodatno se upoznavali.

Predstavnici Srpkog centra najavljuju učešće i naredne godine.