Početna Događanja U Karlsrueu održana Vidovdanska akademija

U Karlsrueu održana Vidovdanska akademija

Pričest đaka i dece u hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karslrueu
Foto: FB stranica crkve u Karlsrueu

Nakon liturgije i pričesta u hramu Presvete majke Paraskeve u Karlsrueu, u nedelju je održana Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole učiteljice Mirjane Milošević. Liturgiju su služili protoprezviter-stavrofor Aleksandar Škorić i protonamesnik Bratislav Božović.  Nastupili su đaci iz Bruhsala, Raštata, Baden-Badena, Karlsruea, Gagenaua i Pforchajma, kojima predaje učiteljica Mirjana. Bila je ovo ujedno i oproštajna akademija učiteljice Mirjane Milošević, kojoj se krajem jula završava četvorogodišnji mandat u Srpskoj dopunskoj školi. Upravo zbog toga, kao i zbog izbora programa, prisutna publika u hramu je pustila dosta suza i istovremeno oduševljeno je burnim aplauzima pozdravila đake-učesnike.

Horski nastup učenika Srpske dopunske škole
Foto: FB stranica crkve u Karlsrueu

Program se sastojao iz stihova posvećenih otadžbini i srpskom narodu. Vodile su ga učenice osmog razreda Aleksandra Anđić, Damjana Božović i Katarina Mićić. Nakon besede sveštenika, zaorila se pesma Aleksandre i Jane „Sini jarko Sunce sa Kosova“, a potom su se ređale pesme „Oj Kosovo, Kosovo“ u izvođenu Valentine iz Baden-Badena, „Hej crven cvete“ – Danijele iz Raštata, „Srbijo najlepša bajko“ – Jelene i Anastasije iz Karlsruea, „Oro moje“ – Tamare iz Raštata, „Usnila je dubok sanak“ – Jane iz Karlsruea, „Gusta mi magla“ – Milice iz Raštata i ,,Vidovdan“ – Andree iz Raštata. Takođe, razne stihove posvećene Vidovdanu govorili su David,  Nikola, Sara i Teodora iz Gagenaua, Sofija i Nikola iz Pforchajma, Jovana i Dominik iz Bruhsala, Rastko, Vid i Teodora iz Karlsruea, Balša i Valentina iz Baden-Badena…

Jana Šutulović na violini i Ana Škorić na klaviru izvode „Tamo daleko“
Foto: FB stranica crkve u Karlsrueu

Pustila je publika po koju suzu uz horsko pevanje pesme „Suza Kosova“ i burno je pozdravila učenike aplauzima. Aplauzi nisu prestajali ni nakon izvođenja pesama „Pukni zoro“ i „Najlepša je zemlja moja“. Publika je zračila tokom izvođena pesme „Deca su ukras sveta“. I prisutni, i đaci su uživali u zvucima violine Jane Šutulović i u klavirskoj pratnji Ane Škorić uz pesmu „Tamo daleko“.

Diplome za osmoke: svštenik Aleksandar ŠKorić i učiteljica Mirjana Milošević sa đacima
Foto: FB stranica crkve u Karlsrueu

Učenicima koji su prethodnih osam godina rasli, stasavali, sazrevali i naučili mnogo o srpskom jeziku, kulturi, običajima, istoriji, geografiji, muzici… podeljena su svedočanstva. Učiteljica Mirjana Milošević se toplo zahvalila roditeljima na trudu, svakom pređenom kilometru na putu od kuće do škole, na upornosti da njihova deca nastave tamo gde su oni stali – i poželela je svima zdravlja, ljubavi, sreće, patriotizma, Srbije i korišćenja ćirilice… Kraj priredbe obeležilo je horsko pevanje ne samo učenika, već i gostiju i roditelja pesme „Tamo daleko“ i gromoglasnim završnim stihovima „Živela Srbija“.

Za kraj optevana pesma „Tamo daleko“ uz gromoglasni stih „Živela Srbija“
Foto: FB stranica crkve u Karlsrueu