Početna Događanja Druženje Moravaca iz Štutgarta u Beogradu – zajednički doručak kod prve...

Druženje Moravaca iz Štutgarta u Beogradu – zajednički doručak kod prve predsednice

Članovi Srpskog humanitarnog i kulturnog udruženja Morava iz Štutgarta su poznati ne samo po velikom humanitarnog radu i kulturnim događanjima, već i po druženju i gostoprimstvu. Složni kao jedna porodica, uvek se rado odazivaju u goste, a i rado pozivaju goste. Vole da putuju, posebno u zavičaj svojih roditelja i predaka. Tako je bilo i nedavno, kada su zajedno sa mnogim udruženjima Evrope stigli u Beograd na Evropsku smotru srpskog folklora. Moravci su nastupili revijalno. Slobodno vreme su koristili da se druže sa predstavnicima drugih udruženja, ali i sa svojim članovima.

Lepo druženje Moravaca u Beogradu kod Vere Gregović
Foto: N. Antić

Posetili su više muzeja u Beogradu, videli istaknuta spomen obeležja, posetili Hram Svetog Save, Sabornu crkvu… a jedan dan je bio predviđen i za Oplenac. Imalo se vremena i za čuvene  izlaske po Beogradu, a i za porodično okupljanje.
Naime Vera Gregović, jedna od osnivača Morave i dugogodišnji predsednik toga udruženja, spremila je u svom prelepom stanu u centru Beograda tradicionalni sprski doručak za svoje Moravce. Svi su se rado odazvali ovom pozivu, jer se takvi domaći kulinarski specijaliteti ne odbijaju. Oni koji su pre par godina bili na doručku kod svoje „teta Vere“ objasnili su mlađima da se to ne odbija i da se uživa i u samom doručku, i u gostoprimstvu,  i u ambijentu. Na stolu je bilo raznih đakonija kao kod većine srpskih porodica. Vera se sa snajom Dianom potrudila da sve bude i lepo servirano. Kaže da joj je bilo zadovoljstvo da ugosti svoje članove.

I stariji Moravci uživaju uz divan gest Vere Gregović
Foto: N. Antić

„Meni je bila posebna čast i zadovoljstvo da sam mogla da ugostim u svom domu u Beogradu sve moje Moravce, koji su bili na Evropskoj smotri folklora u Beogradu. Ja sam se potrudila, kao i moja naslednica Diana, da se osećaju kao da su došli kod najbliže rodbine. Verujem da je i njih tridesetoro uživalo u ovom za mene, a verujem i za njih, prelepom druženju. Ovo je bio drugi put i kad god bude ovakvih manifestacija u Beogradu moja vrata će biti za sve njih uvek otvorena. To je ono što mene ispunjava“, istakla je Vera Gregović, domaćin i organizator doručka.