Početna Događanja Guslarska radionica za đake srpske škole u Štutgartu

Guslarska radionica za đake srpske škole u Štutgartu

Članovi guslarskog društva „Hajduk Veljko“ iz Frankfurta govorili o guslama
Foto: arhiva B. Petrović i T. Popović

Članovi guslarskog društva „Hajduk Veljko“ iz Frankfurta organizovali su radionicu za učenike Srpske dopunske škole u Štutgartu, čija se nastava izvodi u prostorijama crkvenog doma Sveti Knjaz Lazar. Ilija Paldrmić, Božo Mićanović, Dragan Jeftić iz Frankfurta i Siniša Ikanović (iz Štutgarta, ali nekadašnji član guslarskog društva) potrudili su se da učenicima srpske škole približe instrument svojih predaka. „Učenici svih uzrasta, od prvog do osmog razreda, imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ovim narodnim instrumentom“, istakla je Biljana Petrović, koja u Štutgartu predaje u Srpskoj dopunskoj školi, zajedno sa Tatjanom Popović.

Interesovanje za gusle je bilo veliko
Foto: arhiva B. Petrović i T. Popović

Predavanje je propraćeno prezentacijom. Članovi društva „Hajduk Veljko“ su govorili o značaju gusala u srpskoj istoriji i tradiciji. Oni su otišli i korak dalje, pa su stvorili divnu priliku đacima da na očiglednom primeru vide i nauče delove instrumenta, a i guslarske nošnje. „Đaci su znatiželjno učestvovali i u dijalogu sa guslarima. Stariji su povezivali znanje o istorijskim događajima sa guslama, dok su mlađi izrazili želju da se upoznaju sa tehnikom sviranja“, pojasnila je učiteljica Biljana Petrović. Učenici su imali priliku  da se oprobaju i u pravilnom držanju instrumenta kao i u njegovom sviranju.

Isprobavanje instrumenta
Foto: arhiva B. Petrović i T. Popović

„Kroz ovu radionicu o guslama, koja je sprovedena u tri grupe dopunske nastave na Srpskom jeziku, učenici su na praktičnom delu mogli mnogo više da nauče o guslama i načinu kako nastaje zvuk gusala, nego kroz knjige i teoriju. To je  svakako veliko iskustvo za naše đake, a nama nastavnicima motiv više da tragamo za što autentičnijim načinima prenošenja znanja, pri tom koristeći različite nastavne metode“, naglasila je učiteljica Tatjana Popović.

Obe učiteljice, i Tatjana Popović i Biljana Petrović, zabeležile su kamerom izuzetnu atmosferu. Njima je ova radionica svakako obogatila nastavni program rada i omogućila dalji rad sa izuzetno motivisanom decom za dalje izučavanje srpske tradicije, na nekom od sledećih časova.

Učili o istoriji i delovima instrumenta, o guslarskoj nošnji, svirali i razgovarali
Foto: arhiva B. Petrović i T. Popović