Početna Događanja Konferencija o Kosovu i Metohiji održana u Nici – “Sudbina je dodelila...

Konferencija o Kosovu i Metohiji održana u Nici – “Sudbina je dodelila vašem narodu veliki izazov“

Učesnici konferencije: dr Adrijan Fujad Orsini, Gil Trud i Žak Ogar
Foto: S.Žunić

Članovi udruženja Srbi s’Azurne obale održali su u Nici konferenciju o Kosovu i Metohiji. Gosti su bili Gil Trud, istoričar iz Tuluza, pukovnik Žak Ogar iz Pariza, koji je bio u mirovnoj misiji na KiM kao i Adrijan Fujad Orsini, dr geografije iz Nice. Moderator konferencije Jelena Radoičić Lodoaje istakla je, da je cilj da se razbije mit o Srbima kao lošim momcima, kao i da se prikaže prava istina o našem narodu. “Neizmerno hvala našim gostima, koji su došli iz Tuluza (Trud), Pariza (pukovnik Ogar) i iz Nice (Fujad-Orsini). Hvala im na dolasku i na svemu što svakodnevno, već 20 i 40 godina rade za Srbiju i Srbe, a da pri tome čak nisu Srbi”, istakla je Jelena Radoičić Lodoaje, dodavši da su gosti konferencije održali veliku lekciju istorije, otpora, hrabrosti i odanosti istini.

Pukovnik Žak Ogar iskreni prijatelj Srba i prave napisao je knjigu „Evropa je umrla u Prištini“
Foto: S. Žunjić

Na konferenciji posvećenoj Kosovu i Metohiji istaknuti francuski intelektualci kao i pukovnik, koji je svoju vojnu karijeru završio upravo zbog toga što je branio istinu o Srbima i Srbiji, poručili su da je borba teška, da su protiv mainstream medija, protiv SAD. Oni su naglasili, da Srbi kao narod u borbi za istinu ne smeju da odustaju, već da treba da se bore koliko god bilo potrebno – 10, 20 ili možda 200 godina – ma koliko to delovalo bezizgledno. “Sudbina je dodelila vašem narodu veliki izazov. Teško je, besperspektivno, ali je i neizmerna čast biti na strani ovako velikih ljudi, na strani istine, prava i mira. Svi smo mi … na potezu! Ili smo sami i nismo nigde i ne znamo ko smo. Ni mi ni naša deca…”, poručili su učesnici konferencije.

U dogovoru sa organizatorima, Udruženjem Srbi s’Azurne obale, slikarka Lepa Jankulov Kontamin iz Nice je poklonila svoju sliku “Kosovka devojka” pukovniku Žaku Ogaru. On ne samo da je napisao i objavio knjigu “Evropa je umrla u Prištini”, već se tokom NATO bombardovanja na Kosovu i Metohiji suprotstavio svojim kolegama iz drugih država i časno i bez trunke kolebanja branio srpski narod i otvoreno pričao o tome šta se dešava na KiM. Upravo zbog te svoje borbe za srpski narod je i završio vojnu karijeru. U znak zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod, predstavnici udruženja Srbi s’Azurne obale su mu poklonili sliku.

Zajednička fotografija učesnika, organizatora i dela publike
Foto: S. Žunjić

Dirnut tim gestom, predstavnicima udruženja Srbi s’Azurne obale napisao je: “Hvala još jednom na ovom divnom pozivu, kao i na kvalitetu prijema. Bio sam iskreno dirnut i posebno vam se zahvaljujem za sliku “Kosovka devojka” koju ću čuvati (kod mene) na posebnom mestu… nikada ne znamo šta sejemo držeći tako govore. Samo Bog zna ali ipak treba govoriti: sačuvajmo u srcu veru i nadu, bez kojih je život lišen smisla. Neka Bog čuva Francusku i Srbiju”, istakao je pukovnik Žak Ogar.

Program obogatili srpskim narodnim pesmama Marija Belan Anrion i svetšenik Igor Vujisić
Foto: S. Žunjić

„Nama Srbima u inostranstvu je potrebno da se organizujemo, da učimo našu kulturu i jezik, da se družimo i da se borimo za našu istinu i našu napaćenu i izgladnelu zemlju. Bilo bi lepo da probamo da motivišemo Srbe u inostranstvu, da se udružuju i da vrše kontra-propagandu. U protivnom, naša deca će učiti u školama da su Srbi krivi za sve ratove i sve žrtve“, istakla je Jelena Radoičić Lodoaje  iz Udruženja Srbi s’Azurne obale i time podvukla zašto su nam ovakve konferencije potrebne i zašto bi trebali da tesnije sarađujemo.


Konferenciju je obogatio nastup soprana Marije Belan Anrion i pesma “Tamo daleko” kao i “Kosovski božuri” koju je priredio sveštenik Srpske pravoslavne ckrve u Nici Igor Vujisić.

Konferenciji o Kosovu i Metohiji u Nici