Početna Događanja U Šveningenu u Nemačkoj na manifestaciji „Noć kultura” Srbe predstavili članovi...

U Šveningenu u Nemačkoj na manifestaciji „Noć kultura” Srbe predstavili članovi KUD Arhangel i FK Bratstvo

Nastup igrala folklorne sekcije Arhangel iz Filingen-Šveningena oduševio publiku
Foto: olga Vukadin

U Šveningenu na Švarcvaldu održana je manifestacija pod nazivom „Noć kultura“. Kao i prethodnih godina, tako je i ovoga puta desetine hiljada posetilaca uživalo u veoma bogatom programu na pet bina. Samo je u raznoraznim programima učestvovalo oko hiljadu osoba. I ponuda je bila prilično bogata – za svakoga je bilo po nešto. U toku dana ljubitelji istorije imali su mogućnost da uživaju u muzejima i modernim galerijama, kao i u specijalnoj postavci posvećenoj Johanesu Birku, industrijalcu, vatrogascu i gradskom odborniku iz Šveningena, koji ne samo da je imao svoju fabriku satova, već je bio i inicijator železničkog priključenja Šveningena na liniju Filingen – Rotvajl (trasa koja je u toku dana mogla da prođe specijalnim vozovima). Do 1972. Filingen i Šveningen su bila dva grada, a do ujedinjenja Badena i Virtemberga ujedno i granica te dve pokrajine. Od 1972. gradovi su administrativno ujedinjeni, mada su njihovi centri nalaze na udaljenosti od 8 kilometara.

Vera naša, vera stara“ i „Žali Zare“ u izvođenju folkloraša KUD
Anhangel Foto: Olga Vukadin

Moto ove, 14. po redu “Noći kultura”, bio je “Filingen-Šveningen se kreće”, jer je fokus manifestacije bio na plesu. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Jirgen Rot. Posle toga su po lepom vremenu dobro raspoloženje, veseli učesnici i muzika sa svih strana dominirali Šveningenom. Smenjivali su se zvukovi bubnja i harmonike, pop i rok hitovi, horska muzika, performansi, a bogat raznovrsni program ponudili su i predstavnici naroda koji žive u Filingen-Šveningenu. Tako su Srbe predstavili igrači crkvenog folklora Arhangel, kao i članovi fudbalskog kluba “Bratstvo”. Oba naša udruženja su imala svoje lepo dekorisane štandove, na kojima su prodavani naši specijaliteti – pre svega ćevapčići sa roštilja i domaća pića. Igrači KUD Arhangel predstavili su se pesmama i igrama. Oni su otpevali dve izvorne pesme „Vera naša, vera stara“ i „Žali Zare“ i odigrali su Igre iz Gornje Pčinje kao i Šopske igre.

Publika je divno reagovala na igru dece i raspitivala se o nošnji
i običajima našeg naroda
Foto: Olga Vukadin

Za mlade igrače velika motivacija je bio veliki broj posetilaca tokom njihovog nastupa, a posebno kada je radoznala publika izrazila želju da nauči osnovne korake kola. Kao i prethodnih godina, tako je i ovoga puta prezentacija Srba bila odlična, na čemu su se organizatori posebno zahvalili.

„Noć kultura“ je zatvorena božanstvenim vatrometom.