Početna Događanja U Beogradu obeleženo pola veka manifestacije „Radost Evrope”

U Beogradu obeleženo pola veka manifestacije „Radost Evrope”

Manifestacija „Radost Evrope“ 50. -ti put održana u Beogradu _sa završne manifestacije
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Pedeseto po redu međunarodno okupljanje dece nazivom „Radost Evrope“ završeno je u Beogradu. Centralna manifestacija velikog jubileja trajala je četiri dana. Mališani uzrasta od 7-14 godina iz Kine i 21 zemlje Evrope (Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Severne Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske, Turske i Ukrajine) družili u se i bili gosti mladih Beograđana, koji su se, kao i prethodnih godina potrudili da budu divni domaćini.

Mažoretkinje u Knez Mihailovoj ulici
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

„Manifestacija je priča o ljubavi i prijateljstvu između dece sa različitih strana sveta sa vršnjacima u Beogradu. Mnoga stečena prijateljstva još uvek traju, o mnogim lepim i emotivnim sećanjima se još uvek priča”, istaknuto je u Dečijem kulturnog centru Beograda, koji je organizator ove manifestacije. Do sada je povezano preko 25000 dece tokom ovih 50 godina.

Obeležavanje 50 godina održavanja ove manifestacije nazvano je „Put u središte sreće”. Tokom četiri dana trajanja bilo je dosta dešavanja, gde je druženje bilo u prvom planu i potom predstavljanje kulture, običaja i tradicije zemalja učesnika i domaćina. Puno koncerata, radionica, izložbi, zajedničkih aktivnosti…, u kojima su učestvovali ne samo domaćini već i deca drugih predškolskih i školskih uzrasta iz Beograda sa okolinom, kao i predstavnici raznih plesnih škola i sportskih udruženja.

Učesnici svečanog defilea
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Karneval u centru Beograda okupio je oko hiljadu mališana učesnika, kostimiranih u svoje tradicionalne nošnje. Na karnevalu, koji je predvodio svečani defile kroz Knez Mihailovu ulicu nastupile su mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači, koji su zabavljali decu. Svečani defile sa povorkom koja se uputila do Kalemegdana kroz najprometniju beogradsku pešačku zonu oduševila je posetioce, koji su ih toplo pozdravljali, svaki nastup bogato nagradili aplauzom i slikali se sa njima.

Ušće – sadnja drveća
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Na Kalemegdanu gde je i zvanično otvorena manifestaciju,  nastupila su deca iz Srbije i Švedske. „Ideja o osnivanju manifestacije „Radost Evrope“ nastala je posle nastupa Hora švedskih dečaka, davne 1968. godine u Beogradu, stoga su organizatori manifestacije – Dečji kulturni centar Beograd – odlučili da slavlje povodom pedesetog rođendana međunarodnog susreta dece Evrope počne scenskim nastupom dece iz Švedske. Na oduševljenje mnogobrojne publike, deca iz švedskog grada Ludvika izvela su akrobatsko-cirkuske tačke na kojima bi im mogli pozavideti i pravi profesionalci” – istaknuto je u Dečijem kulturnom centru Beograd.  

Akrobate iz Švedske oduševile svojim umećem
Foto: Branko Rajčević

U Dečijem kulturnom centru Beograd bili su organizovani koncerti „Susreti prijateljstva”, na kojima su se muzičko-scenskim nastupima predstavili učesnici iz dvadeset dve zemlje. Publika je imala priliku da vidi klasičan, tradicionalni i džez ples, savremenu igru, muziku i multimedijalni performans.

Balerine iz Beograda
Foto: Branko Rajčević

Deca Evrope i domaćini „Radosti Evrope” sproveli su akciju „Drvo drugarstva”. Posadili su sedam novih stabala drveća. Predstavnici ambasada Švedske, Norveške, Slovačke, Evropske delegacije u Srbiji sa decom gostima posadili su nova stabla, a deca iz Hrvatske i Francuske takodje su zasadili drvo prijateljstva. Akcija je pokrenuta prošle godine, i svake godine nova zemlja učesnica posadi svoje stablo!  Među mnogobrojnim aktivnostima, koje su ponuđene deci, jedna od „najslađih” je bila pravljenje domaćeg sladoleda za preko 600 dece učesnika. U Sava Centru je pored muzičko-scenskih programa, bila priređena i izložba nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope”. Na jednom mestu mogli su da se vide radovi vršnjaka iz celog sveta (pošto je likovni konkurs otvoren za decu iz celog sveta, a ne samo iz Evrope), koji „univerzalnim likovnim jezikom prikazuju suštinu manifestacije – bogatstvo različitih kultura i čistotu dečjeg stvaralaštva”.

Nastup čirlidersica iz Crne Gore
Foto: Branko Rajčević

Susret je završen Gala koncertom, na kome su se mogle videti najlepše scenske numere sa najrazličitijim vrstama scenskog nastupa, kao što su balet, savremena igra, tradicionalna igra, mjuzikl i drama. Srbiju su predstavila deca Baletskog studija DKCB, Hora DKCB, Hora „Čarolija” i Umetničkog centra „Talija”.

„Pedeset godina „Radosti Evrope“ je zaista veliki događaj i zato smo odlučili da na Gala koncertu napravimo osvrt u prošlost – da se vratimo na sam početak i [na] dane osnivanja manifestacije, da se setimo njenog života u decenijama kada je bilo lakše, ali i u onima, kada nije bilo tako lako i da zaokružimo priču danima naše bliske prošlosti. Na početku i na kraju svake priče o „Radosti Evrope“, suština njenog postojanja i razlog zbog kog će ona trajati još dugo su – deca, deca gosti i deca domaćini, deca učesnici i deca u publici, svi radosni Evropljani”, – istakla je Milena Depolo, scenarista gala koncerta „Radost Evrope 2019”.

Iz daleke Azije do Beograda na festival „Radost Evrope“ došla su i deca iz Kine
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Na Gala koncertu, pored vrsnog nastupa dece izvođača, bilo je reči o nekim anegdotama, koje se i dan-danas prepričavaju. Prisutno je bilo i sećanje na Donku Špiček, koja je sa svojim kolegama 1969. osmislila i pokrenula ovu manifestaciju.

„Sećam se jednog malog Belgijanca, koji je roditeljima u utiscima sa ’Radosti Evrope’ napisao ’Ovde mi je veoma lepo. Kuću ne zaključavaju, a i frižider je stalno otvoren, pa svako može da jede kada hoće’. Isto tako je zanimljiva i priča sa ruskim detetom, koje je zakasnilo na probu. Kada su ga pitali zašto kasni, ono je odgovorilo da nije moglo da dođe, jer ga njegova beogradska mama nije pustila da krene pre doručka” – prisećala se Donka Špiček u jednom od poslednjih intervjua koji je dala za list „Politika”.

Narodne nošnje se nose sa ponosom
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Jubilej 50 godina „Radosti Evrope” obeležavao se tokom cele godine uz raznovrsne umetničke programe, kreativne radionice, izložbe i stručne skupove.

Kao i prethodnih godina, rastanak sa novim drugarima nije bio lak. Uz mnogo suza, divne uspomene i mnogobrojne fotografije, deca su se razišla uz dobar deo želje da se ponovo sretnu uz divne priče o svemu, a ne samo o muzici, tradiciji, kulturi i školi svojih zemalja.

Druženje na Trgu Republike
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

U okviru ove manifestacije Dečji kulturni centar Beograd je osmislio i pokrenuo kampanju „Podeli priču”, sa željom da nekadašnji učesnici u godini jubileja podele svoje mnogobrojne priče o drugarstvu, potekle upravo sa ove manifestacije. Akcija će biti aktuelna do kraja godine, kada je u planu da se napravi brošura sa prikupljenim pričama, fotografijama i uspomenama. Podelite svoje priče i pošaljite ih na mejl radostevrope@dkcb.rs.

Sa završnog Gala koncerta u Sava Centu
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd