Početna Događanja Nastavni tim u Srpskoj školi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Nastavni tim u Srpskoj školi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Nastavnički tim u Srpskoj dopunskoj školi u Baden-Virtembergu
Foto: A. Knježević

Nastavnički tim u Srpskoj dopunskoj školi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg je kompletan. Nastava je počela pre dve nedelje, tri nove nastavnice su stigle, dve redovne su ostale iste, a tu su i dve honorarne nastavnice. Novost za ovu pokrajinu je da je od ove godine odlukom ministra Mladena Šarčevića postavljen koordinator obrazovno-vaspitnog  rada u Baden-Virtembergu Tatjana Popović. Ona je profesor germanistike i bila je nastavnik u Srpskoj dopunskoj nastavi u prethodne četiri godine.

Na radost svih, broj đaka koji pohađaju nastavu se povećava: „U nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, iz godine u godinu se povećava broj kako učenika, tako i škola u kojima se izvodi nastava na srpskom jeziku. Učenicima se kroz ovaj vid nastave razvija svest o srpskom jeziku, kulturi, tradiciji i istoriji, a samim tim im se učvršćuje već nasleđena ljubav prema našoj divnoj otadžbini Srbiji”, stoji u dopisu upućenom redakciji portala Rasejanje.info, koji je sačinila Jovana Knežević. „Po završetku osmog razreda, učenici dobijaju Uverenje o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, koji uključuje nastavu iz tri predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.”

Nastava se izvodi po grupama: mlađi uzrast od prvog do trećeg razreda, srednji od četvrtog do šestog i stariji učenici sedmog i osmog razreda.

„Poput zvezda vodilja, njihove učiteljice svakodnevno dokazuju i potvrđuju, da se glavno uporište i konačni cilj njihovog rada ogledaju u rečima našeg velikog pisca Petra Kočića, koji je jednom rekao: ’Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje: mi žanjemo što su sijali naši preci, a sijemo da imaju šta žeti naši potomci.’” istaknuto je u saopštenju. 

Ovogodišnji školski tim, koji radi u misiji očuvanja srpske ćirilice i tradicije, čine redovne nastavnice Biljana Anđelković, Ksenija Gaćinović, Slavica Simić, Valentina Damjanović i Slavica Stupar, kao i dve honorarne nastavnice Nataša Milenković i Jovana Knežević. Lider ovog tima je Tatjana Popović, koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg.

Nastava se, kao i do sada, obavlja pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čijem se čelu nalazi ministar Mladen Šarčević, kao i Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu sa Božidarom Vučurovićem na čelu.

Tim sa slike je svim učenicima Dopunske nastave na srpskom jeziku poželeo srećnu 2019/2020. školsku godinu. I mi njihovim učiteljima želimo srećan i uspešan rad, kao i što više đaka, pisama napisanih ćiriličnim pismom i što više priče na srpskom jeziku.