Početna Događanja U Karlsrueu proslavljena parohijska slava Prepodobna majka Paraskeva

U Karlsrueu proslavljena parohijska slava Prepodobna majka Paraskeva

Prisutni u hramu na parohijskom slavi u Karlsrueu
Foto: Pera Tučev

Crkvena opština Karlsrue proslavila je svoju parohijsku slavu Prepodobnu majku Paraskevu. U hramu, koji nosi ime ove velike zaštitnice, liturgiju je služio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić, uz sasluženje protojereja Slobodana Drakulića, klirika eparhije gornjokarlovačke i protojereja Bratislava Božovića i divno pojanje članova crkvenog hora Sveti Jovan Zlatousti iz Karlsruea.

Paljenje sveća
Foto: Pera Tučev

Hram je, kao i uvek do sada, bio dobro posećen, a atmosfera svečana i topla. Vernici su pre početka liturgije palili sveće i celivali ikone, a deca su veselo trčkarala po hramu – svi su bili veseli, zadovoljni i ponosni na veliki dan u svojoj parohiji. Interesantno je, da ovu parohiju često posećuju Srbi iz drugih parohija, posebno iz Štutgarta sa okolnim gradovima Eslingenom, Sindelfingenon, Kalvom, Beblingenom, Šenajhom drugima – a ovoga puta su bili i vernici iz Minhena. Njih oduševljava ne samo ambijent u hramu, način na koji je oslikana i uređena crkva već i harizma sveštenika Škorića. Kako naglašavaju, to je hram u koji će rado dolaziti kada god im vreme dozvoli i Bogu se moliti i družiti sa svojim narodom.

Slavski obred domaćina kojima je Sveta Petka zaštitnik doma
Foto: Pera Tučev

Nakon besede i primanja nafore, prerezani su slavski kolači i osveštana slavska obeležja svih koji su obeležili Dan i praznik velike svetice. U obližnjoj sali, na zajedničkom ručku i proslavi, okupilo se preko 400 osoba. Kuma ovogodišnje parohijske slave bila je Mara Žmirić iz Karlsruea. Domaćini naredne slave su članovi porodice Đermanović iz Bruhsala.

Slavski obred u hali, domaćin je bila Mara Žmirić iz Karlsruea
Foto: arhiva A. Škorić

Otac Škorić se zahvalio svojim divnim parohijanima, koji aktivno učestvuju u radu parohije i zahvaljujući kojima je ova parohija postala vrlo uspešna i jaka u Nemačkoj. Ovo je jedina parohija u Nemačkoj, koja je za kratko vreme kupila i kompletno renovirala hram, oslikala ga, nabavila opremu i uredila park ispred hrama. Stoga i ne iznenađuje što je Vladika Nemački i Diseldorfski Grigorije u junu mesecu odredio da se centralna proslava 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve i 50 godina obeležavanja postojanja Eparhije u Nemačkoj održi baš u Karlsrueu.

Mladi igrači SKC Karslruea divno su se predstavili folklornim igrama
Foto: arhiva A. Škorić

Na proslavi crkvene i parohijske slave, mladi igrači Srpskog kulturnog centra iz Karlsruea su pokazali svoja folklorna umeća i za to bili nagrađeni bogatim aplauzima prisutnih. Muzički gost je bila Snežana Babić Sneki.

Tokom proslave, prisutni nisu zaboravili na humanitarne akcije, pa su za lečenje četvorogodišnje Helene Gavran, koja ima tumor na mozgu, prikupili 1500 evra, koji će biti uplaćeni fondaciji Budi human, kako bi Helena mogla da ode na dalje lečenje u Pariz.

Slavlje uz bogat ručak, muziku i Sneki
Foto: arhiva A. Škorić

Slavlje i dobro raspoloženje, druženje sa svojim narodom i sveštenicima potrajalo je do večernjih sati i svi su poželeli da se i naredne godine na istom mestu ponovo nađu dobrog zdravlja i u još većem broju.

Foto: Pera Tučev