Početna Događanja Veterani Crvene zvezde gostovali u Gagenau i Bazelu

Veterani Crvene zvezde gostovali u Gagenau i Bazelu

Zajednička fotografija igrača veterana Crvene zvezde iz Beograda i Sloge iz Gagenaua
Foto: S. Mandić

Veterani Crvene zvezde gostovali su nedavno u Nemačkoj i Švajcarskoj, odigravši dve utakmice: u gradu Gagenau u Nemačkoj i u Bazelu u Švajcarskoj. Organizatori su bili Zoran Cvetković, nekadašnji mladi kadet Crvene zvezde, koji danas živi u Gagenau i Aleksandar Aca Oparnica iz Bazela, prijatelj i drugar pojedinih veterana Crvene zvezde.
U obe utakmice veterani Crvene zvezde su pobedili. Predvođeni Boškom Đurovskim, uz koga su bili i igrači starije generacije Dujković, Aćimović, Karasi, Šestić, Borovnica, Petrović (Pižon) i drugi pokazali su svoju dominaciju i da im godine ne mogu ništa.

Izlazak legedarnih veterana na teren
Foto: arhiva S. Stupar

Domaćine u Gagenau, igrače nekadašnjeg fudbalskog kluba Sloga iz Gagenaua, veterani crvenog belih su pobedili rezultatom 9:0. Bio je to drugi susret igrača Sloge i Crvene zvezde nakon 42 godine. I tada su crveno-beli savladali domaćine, jedino što su tada pretežno igrali očevi današnjih igrača. Publika je sa velikim uzbuđenjem pratila ovaj događaj uzvikujući imena svojih omiljenih igrača. Svaki dobro odigran napad bio je propraćen gromoglasnim aplauzom.

Sa utakmice u Gagenau
Foto: S. Mandić

U Bazelu u Švajcarskoj, crveno-beli su pobedili ekipu veterana – igrače FK Srbija – rezultatom 3:1. Domaćin je bio jedan od najstarijih klubova u dijaspori FK Srbija. Fudbaleri „starog kova” iz Srbije igrama su podsetili na vremena kada su bili u punom sjaju. Domaćini su prezadovoljni i prepuni lepih utisaka, a poručili su da će se prijateljstvo nastaviti i u narednom periodu.

Treće poluvreme, kako je rečeno u oba kluba, upriličeno je u klupskim prostorijama Srpske kulturne zajednice Sveti Sava iz Gagenaua i u restoranu na stadionu u Bazelu, koji drži porodica Petrović. Veterani Crvene zvezde su izašli u susret svima koji su želeli da se slikaju sa njima, a posebno sa učenicima Srpske dopunske škole u Nemačkoj i to svih razreda nastavnice Slavice Stupar.

Učenici Srpske dopunske škole nastavnice Slavice Stupar pevaju himnu Bože pravde pred početak utakmice u Gagenau
Foto: ahriva S. Stupar

Đaci iz šest grupa nastavnice Stupar – iz Gagenaua, Bruhsala, Pforchajma, Raštata, Baden-Badena i Kalrsruea – pred početak u Nemačkoj su otpevali himnu Bože pravde. Tom prilikom učenici su obukli crveno-belu odeću ili dresove Crvene zvezde. Pre toga su napravili su male parole sa porukama obožavanja ovog kluba. Učestvovalo je 55 učenika.

„Učenici su od predstavnika oba kluba u znak zahvalnosti za učešće dobili male poklone, što je upotpunilo njihovu sreću. Učešćem učenika Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu na ovoj sportskoj manifestaciji, potvrđeno je još jednom da su deca pokretač i energija svih ideja koje odrasli žele da sprovedu, a bez dečjeg osmeha na ovakvim sportskim događajima nema ni pravog radovanja”, istakla je nastavnica Slavica Stupar za portal Rasejanje.info. 

Veterani na terenu
Foto: S Mandić
Domaćini Sloge na terenu
Foto: S. Mandić
Foto: S. Mandić
Foto: S. Mandić
Deo publike van tribina
Foto: S. Mandić
Foto: S. Mandić
U čast veterana Crvene zvezde učenici spremili male plakate i obukli se u crveno belo
Foto: arhiva S. Stupar