Igrači Srpskog centra Štutgart pobednici 14. Dečije smotre srpskog folklora Nemačke


Pobednici 14. Dečije smotre sprskog folklora Nemčake: Srpski centar Štutgart – igre i pesme iz Crne Trave Pirotsko momčeto“
Foto: Srpski centar Štutgart

Minulog vikenda, u Niderhauzenu kraj Visbadena, održana je 14. po redu Dečija smotra srpskog folklora Nemačke. Pobedio je ansambl Srpskog centra Štutgart sa svoja 52 igrača. Nastupalo je 15 udruženja u takmičarskom delu i jedno u revijalnom. Organizator smotre je, kao i prethodnih 14 godina, bio Savez srpskih udruženja Nemačke. Smotru su po prvi put realizovali predstavnici tri srpska udruženja: Srbije iz Novog Izenburga, Dunava iz Hohhajma i Kola iz Frankfurta. Njihovi igrači su nakon otvaranja smotre prvi put zajedno izveli Igre iz Dimitrovgrada. Goste je domaćinski pozdravio predsednik Saveza srpskih udruženja Danilo Lilo Đokić, a smotru je svečano otvorio generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović.

Žiri u sastavu Miloš Vulović, Iva Nenić i Miloš Rašić, dodelio je 98 bodova igračima Srspkog centra. Miloš Vulović, solista nacionalnog sastava Kolo, ocenjivao je scensku igru. Iva Nenić, etnomuzikolog i docent na Fakultetu muzičke umetnosti, davala je bodove za muziku, dok se Miloš Rašić, etnolog-antropolog na Etnografskom institutu SANU, bavio ocenom nošnji na ovoj smotri.

Radosti nije bilo kraja nakon osvojenog prvog mesta
Foto: Srpski centar Štutgart

Zlatne plakete, pored Srpskog centra Štutgart, pripale su i igračima KUD Izvor kluba Srbija iz Novog Izenburga, zatim mladima iz KUD Zlatni opanak iz Berlina, SKD Sloge iz Manhajma i KUD Kolo iz Esena. Srebrne plakete poneli su igrači Srpskog kulturnog centra Ofenbah iz Ofenbaha, SKD Karađorđević iz Rojtlingena, KUD Jugos iz Minhena, SD Dunav iz Hohhajma i KHD Kolo iz Frankfurta. Bronzane plakete su dodeljene Srpskom kulturnom centru Sindelfingen iz Sindelfingena, SKK Novoj generaciji iz Šorndorfa, SKSC Šumadiji iz Hajlbrona, SHKD Moravi iz Štutgarta, kao i KUD Drini iz Augsburga. U revijalnom delu na ovoj smotri nastupili su igrači SKC Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata.

Stručni žiri je i ovoga puta dodelio specijalne nagrade. Sprski centar Štutgart je dobio dve specijalne nagrade – za najbolji muzički aranžman i najuigraniji ansambl. Igrači Izvora iz Novog Izenburga su imali najbolji kostim, Srpskog kulturnog centra Ofenbah iz Ofenbaha su imali najbolju pevačku grupu, a nagrada stručnog žirija je otišla i igračima SKD Sloge iz Manhajma.

Po prvi put na ovoj smotri, uveden je prelazni pehar. Takođe po prvi put, smotra je održana u pozorištu. Po uzoru na srpske smotre u Švajcarskoj, hrana i piće ovoga puta nisu bili u prostoriji za igru, već u holu teatra. Deca su igrala na pozorišnoj bini, a publika je program pratila iz operskih stolica. Ideja je bila, što je i posebno pozdravljeno, da nastup folklornih ansambala bude u prvom planu. Novina je bila i elektronsko bodovanje. Izbor žirija je takođe bio u tajnosti sve do samog početka smotre, kako bi se izbegao bilo kakav uticaj.

Ova 14. po redu Dečija smotra donela je veliki napredak uprave Saveza srpskih folklora Nemačke i želja da se mnoge nesuglasice, koje su postojale godinama, reše, ocena je mnogih učesnika smotre.