Početna Događanja Igrači Srpskog centra Štutgart pobednici 14. Dečije smotre srpskog folklora Nemačke

Igrači Srpskog centra Štutgart pobednici 14. Dečije smotre srpskog folklora Nemačke

Pobednici 14. Dečije smotre sprskog folklora Nemčake: Srpski centar Štutgart – igre i pesme iz Crne Trave Pirotsko momčeto“
Foto: Srpski centar Štutgart

Minulog vikenda, u Niderhauzenu kraj Visbadena, održana je 14. po redu Dečija smotra srpskog folklora Nemačke. Pobedio je ansambl Srpskog centra Štutgart sa svoja 52 igrača. Nastupalo je 15 udruženja u takmičarskom delu i jedno u revijalnom. Organizator smotre je, kao i prethodnih 14 godina, bio Savez srpskih udruženja Nemačke. Smotru su po prvi put realizovali predstavnici tri srpska udruženja: Srbije iz Novog Izenburga, Dunava iz Hohhajma i Kola iz Frankfurta. Njihovi igrači su nakon otvaranja smotre prvi put zajedno izveli Igre iz Dimitrovgrada. Goste je domaćinski pozdravio predsednik Saveza srpskih udruženja Danilo Lilo Đokić, a smotru je svečano otvorio generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović.

Žiri u sastavu Miloš Vulović, Iva Nenić i Miloš Rašić, dodelio je 98 bodova igračima Srspkog centra. Miloš Vulović, solista nacionalnog sastava Kolo, ocenjivao je scensku igru. Iva Nenić, etnomuzikolog i docent na Fakultetu muzičke umetnosti, davala je bodove za muziku, dok se Miloš Rašić, etnolog-antropolog na Etnografskom institutu SANU, bavio ocenom nošnji na ovoj smotri.

Radosti nije bilo kraja nakon osvojenog prvog mesta
Foto: Srpski centar Štutgart

Zlatne plakete, pored Srpskog centra Štutgart, pripale su i igračima KUD Izvor kluba Srbija iz Novog Izenburga, zatim mladima iz KUD Zlatni opanak iz Berlina, SKD Sloge iz Manhajma i KUD Kolo iz Esena. Srebrne plakete poneli su igrači Srpskog kulturnog centra Ofenbah iz Ofenbaha, SKD Karađorđević iz Rojtlingena, KUD Jugos iz Minhena, SD Dunav iz Hohhajma i KHD Kolo iz Frankfurta. Bronzane plakete su dodeljene Srpskom kulturnom centru Sindelfingen iz Sindelfingena, SKK Novoj generaciji iz Šorndorfa, SKSC Šumadiji iz Hajlbrona, SHKD Moravi iz Štutgarta, kao i KUD Drini iz Augsburga. U revijalnom delu na ovoj smotri nastupili su igrači SKC Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata.

Stručni žiri je i ovoga puta dodelio specijalne nagrade. Sprski centar Štutgart je dobio dve specijalne nagrade – za najbolji muzički aranžman i najuigraniji ansambl. Igrači Izvora iz Novog Izenburga su imali najbolji kostim, Srpskog kulturnog centra Ofenbah iz Ofenbaha su imali najbolju pevačku grupu, a nagrada stručnog žirija je otišla i igračima SKD Sloge iz Manhajma.

Po prvi put na ovoj smotri, uveden je prelazni pehar. Takođe po prvi put, smotra je održana u pozorištu. Po uzoru na srpske smotre u Švajcarskoj, hrana i piće ovoga puta nisu bili u prostoriji za igru, već u holu teatra. Deca su igrala na pozorišnoj bini, a publika je program pratila iz operskih stolica. Ideja je bila, što je i posebno pozdravljeno, da nastup folklornih ansambala bude u prvom planu. Novina je bila i elektronsko bodovanje. Izbor žirija je takođe bio u tajnosti sve do samog početka smotre, kako bi se izbegao bilo kakav uticaj.

Ova 14. po redu Dečija smotra donela je veliki napredak uprave Saveza srpskih folklora Nemačke i želja da se mnoge nesuglasice, koje su postojale godinama, reše, ocena je mnogih učesnika smotre.