Početna Događanja Novo odeljene srpske škole u Ajslingenu, u nemačkom Baden-Virtembergu

Novo odeljene srpske škole u Ajslingenu, u nemačkom Baden-Virtembergu

Učenici novoformiranog odeljenja Srpske dopunske škole u Ajslingenu sa nastavnicom Natašom Milenković
Foto: arhiva N. Milenković

Na inicijativu roditelja, a ponajviše Nikole Milinkovića i nastavnice Nataše Milenković, u Ajslingenu kraj Gepingena, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, otvoreno je novo odeljenje Srpske dopunske škole. Nastava se odvija četvrtkom od 16 do 19 časova u školi – Dr Engel Realschule. Odeljenje je otvoreno uz veliku podršku generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Božidara Vučurovića i koordinatora srpske škole u pokrajini Baden-Virtemberg Tatjane Popović. „Roditelji su veoma zahvalni, kako Ministarstvu prosvete Republike Srbije tako i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu, i jednako srećni, jer njihova deca sada mogu da uče srpski jezik, istoriju, geografiju, kulturu i tradiciju srpskog naroda. Ovom prilikom bih želela još jednom da se javno zahvalim i gospodinu Milinkovću i svim roditeljima čija deca pohađaju nastavu”, istakla je nastavnica Nataša Milenković.

Nastavnica Nataša Milenković uspešno motiviše decu
Foto: arhiva N. Milenković

Željka Milinković, majka Jovane, koja pohađa nastavu srpske škole u Ajslingenu, istakla je, da se veoma raduje što je otvoreno odeljenje u njihovom gradu. „Očekujem da će moja ćerka znatno proširiti svoje znanje o Srbiji i njenoj bogatoj istoriji, kulturi i tradiciji. Jovana zna da čita ćirilicu, ali je potrebno da poboljša čitanje i pisanje”. Sa druge strane, Aida Kalčinić, mama učenika nove grupe, naglašava da je srećna jer njena deca sada mogu da nauče da govore srpski jezik, kao i da čitaju i da pišu. „Moj sin Din razume srpski i pomalo ga govori, dok ćerka Alejna nešto manje govori i razume u odnosu na svog brata. Oni se mnogo raduju novoj nastavi, jer imaju priliku da nauče dosta toga”. ,,Radujem se što mogu lepo da naučim da čitam i pišem ćirilicu, kao i da naučim nešto novo o Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli i drugim poznatim Srbima”, kazala je Lena Sarajlić. Njen brat Danilo veselo je dodao da se najviše raduje časovima istorije i geografije, kao i učenju o starim srpskim običajima.

,,Deca su veoma srećna i motivisana, rado dolaze na nastavu i veoma su zainteresovana za rad. Željni su novih znanja. Trenutno intenzivno radimo na širenju informacije da je otvorena nova grupa, jer mislim da mnogi roditelji još uvek ne znaju da je u Ajslingenu otpočela nastava na srpskom jeziku, ali se nadam da će se uskoro vest proširiti i da će se upisati još novih učenika”, istakla je učiteljica Nataša Milenković.

Već tokom prvog časa đaci pokazali veliko intereovanje za nastavu na srpskom jeziku
Foto: arhiva N. Milenković

Koordinator nastave u pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović, takođe je veoma zahvalna zbog otvaranja novog odeljenja.

„Izuzetno sam zadovoljna rezultatima rada koji se ogledaju u povećanju broja učenika koji pohađaju nastavu i timom nastavnika koji realizuju nastavu u pokrajini Baden-Virtemberg, na čijem sam čelu. U saradnji sa Ministarstvom prosvete i konzulatom u Štutgartu obezbeđeni su svi uslovi i pružene mogućnosti za kvalitetno ostvarivanje ciljeva vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu. Naše je samo da damo sve od sebe za njihovo ostvarenje”, naglasila je Tatjana Popović.

Novo odeljenje Srpske dopunske škole u Ajslingenu otvoreno je zahvaljujući i velikom angažovanju generalnog konzula Božidara Vučurovića. Iako je dao veliki doprinos, on u svom skromnom stilu ističe da su „najzaslužniji roditelji, koji su insistirali da njihova deca ne zaborave srpski jezik i ćirilicu svoga naroda”.

„Dokle god je tako ne treba da brinemo za pokoljenja koja dolaze”, naglasila je koordinatorka Tatjana Popović.